2010. november 2., kedd

"Csak ugatjuk a mászást"

Pár telefon lezsírozzuk a Mindenszenteket. A cél Várgesztes. Én szívesen ajánlanám pár geriben megedződött barátom figyelmébe ezt a helyet, megnézném hány OS születne akár csak egy 8- ban is. Ez a hely megkéri a technikádat, de nagyon keményen. Reibungos peremek, peremek, lyukak, áthajló és függőleges sima falak. Olyan különös a völgy két oldalán lévő kőzet, ha tavasszal jól fog menni a suli, akkor szinte minden hétvégét itt szeretnék tölteni, és lebüntetni balról jobbra mindent. És akkor majd talán én sem csak ugatni fogom a mászást. De erről majd picit később. Gabó és Bölény kollégával és kedves családjával megyünk ki. (De jó is végre gyermekzsivajban mászni, és nem suttogva a falak alatt.) Amikor felérünk a Kristály falhoz, Lajkó Bendegúz és a mosolygós szegediek fogadnak.
Gabo felrongyol a Szürkebarátban (reálisnak találom a 8a.nu-n mások által írt 6c-t.) Rábeszélnek, hogy bemelegítésnek menjek bele, mentegetőzöm s már előre keresem a kifogásokat, de nincs menekvés lehúzzák a kötelet. A kunsztot sikerül átmászni ám a végére, nem találok meg egy kulcsfontosságú lyukat. Gyönyörű út, legközelebb jobban összebarátkozunk. Hátra megyünk, a Cassinhoz. Találkozok Csutorás Gerivel is, ezer éve már- ezer éve!!! Bölényék is itt másznak. Szeretem ezt a falat. Gabo nyomja a Cassint összepakolja a dolgokat benne, bár látszik hogy megviselte egy háromnapos Bükkitrip, de keményebb mint a... és még egy negyedik napra is kijött csapatni gesztesre, nem kevés leukót igénybe véve! Nice!
Ellesem tőle a dolgokat, és rárongyolok a Cassinra. Sikerül megmászni elsőre, ez ad egy kis önbizalmat a Bőrerőhöz. Újra Gabó majd én. "Sajnos" süt a nap, így napszemüvegben kell másznom. Úgy megfogom a második akasztófogást, hogy attól félek kitépem. Nem tudom, talán max 7a mondanék rá, nehezebbet semmiképp. Gabo még felrongyol a Matematikán, majd részlegesen elköszönünk, Bendivel átmegyünk megcsodálni a Tojás-falat. Előkerül egy jó nagy teleobjektív, majd az én kis kamerám is. FA mászott itt Bendi egy utat, mely egy sokak számára ajánlatos nevet kapott: Csak ugatjuk a mászást. Természetesen CL útról van szó. Meg kell említenem, hogy szeptemberben trad stílusban nyomta le a Harangozó Terit, és meglehet már nem sok kell egy Kyberiádának sem. Szóval e stílusnak jelenleg hazánk egy elég komoly képviselőjével állunk szemben. Csapó indul! A kunsztban csak egy nyögést hallhatunk, lentről mindenki tátott szájjal kapkod levegő után. Bő 7 perc alatt ér fel a 6c re adott kb 20 méteres úton, melynek kunsztját egy kis áthajló plafon jelenti. Topropeban utána mászok, de nem sikerül megcsinálni a kunsztot. Vagy ötször beleesek. Eszméletlen technikát igényel az út. Amikor felértem, csak egy kézfogásra futotta. Meg- és le-fagytam. Személy szerint mondjuk egy 6c+ os fokozatot érzek reálisabbnak, de ezt majd az első ismétlő megmondja. Odébb megyünk. Bendi első próbára megmássza a Mayát! Én alulról csak passogni tudok. IX- ! Több bétám is van a Fátylas Mayára, még nem tudom melyik lesz a nyerő. Hihetetlenül szép ez az út! Órákig tudnám nézni a naplementét, ha órákig tartana...
Hazafelé a nap hőse megvendégel bennünket, amit utólag is köszönök. Nincs jobb egy fárasztó mászónap után beülni egy pub-ba és sztorizgatni...és tanulni azoktól, kik nem csak ugatják a mászást!


nem ezt a zenét terveztem alá, de a másikat nem fogata el a tube... :S

1 megjegyzés:

Bogyó Dávid írta...

hajrá! de ne várj tavaszig - gesztesen télen is simán lehet mászni ha kisüt a nap! nagyon király a mikroklíma!