2010. november 24., szerda

a 6-os számú tétel

Az utóbbi időben kicsit kivontam magam a forgalomból. Nemet kellett mondanom B. Barninak, Lacinak, számos jó mászásból maradtam ki, de ma úgy tűnik -ha mondhatok ilyet- megérte. Az elmúlt hetek, -és most magamat meghazudtolva nem lódítok- reggeltől estig tartó tanulással teltek. A mai érettségimen múlott a budapesti mászókarrierem, és egyetemi éveim. Bár ne rohanjunk ennyire előre. Reggel 7 Morning Show, kelek. Remélem egyszer egy szikla lábánál kezet foghatok Vadon Janival (műsorvezető), imádom a ClassFmet. Tükörtojás. 2záp egy ép, ahogy azt kell. 20 perc csúszás tűkön ülök. Egy barátom nyugtat; ne parázz Báint, sokat tanultál nem? -El sem tudod képzelni. -Bálint, jegyezz meg egy László féle mondást; "az élet a nagy küzdőket respektálja"
Amibe egyszer kellő energiát fektettél, az megtérül. "Az élet hosszútávon kiegyenlít..." Nah a nagy mondásokból mára legyen elég ennyi, ez nem az a blog. Kihúztam egy viszonylag könnyű tételt, azt hiszem holnap egy 5 érettségit fogok átvenni. Felhívom Nándit, majd Patkányt, de már úton vannak. A Nagy Ölelés ugrott, jöhet az árok. Szinte átöltözni sincs időm, ingben és nyakkendőben mászok, persze csak a feeling kedvéért. Futva de elérem, a naponta kb kétszer közlekedő járatot és két órával később (Veszprém-Bakonyoszlop 2óra!!!) leszállok a távolsági buszról. Futva rohanok be az árokba, Pisit azt mondta 4 kor indulnak vissza, nem lesz sok időm. Egy számomra teljesen új szektort találok, én nem tudom szavakban leírni. Számomra gyönyörűbb itt, mint eddig bárhol máshol az országban! (Békkállát vastagon űűűbereli!) Olyan a kőzet, olyan utakkal. Nem tudom, de szerintem megállja az az állítás a helyét, hogy Ördög-árok legszebb szektora ez. Balázs és Pisti bő három nap alatt vagy tíz utat nyitottak itt, 6A-7B nehézségig. (Egyenlőre.)
Nagyon nagyra értékelem Lui (Kovács Tamás) munkáját itt. Ezt a helyet elég egyszerű megtalálni, csak követni kell a piros fekete jeleket a hegyoldalon.

Nagyon nehezen melegedek be, talán 10°C ha van. Egy 6A -ba megyek bele, de vagy ötször hatszor kiesek. Nagy nehezen sikeredik, de nem egy 6A miatt jöttem ma ide. Pisti megmássza elsőként a Bodrit az etalon 7B -t. :) Ránézésre nekem nem tűnik nehéznek, -bár jóformán beszállni se tudtam,- friss bőrrel, szerintem nem lesz gond. Telik az idő, de csak nem sikerül mást megmásznom. Elmennek a Riwersidehoz, 15 percem van itt, utána el kell indulni vissza a kocsihoz. Beállítom a kamerát, legyen valami bizonyíték ha lesittelnék valami 8B -t:D , bár ez a tánc most elmarad. Egy szép kis áthajlós ülőstartos utat nézek ki. Már elsőre a Topra nyúlásból estem ki, úgylátszik ez a kunszt, de csak nem sikerül egy 6C+ért. Azt hiszem 5. re sikerül kinyomni, nagyon nagyokat nyögök benne. Egyel odébb. Szintén egy ülőstartos. 7A+ harmadik-vagy negyedik próba, már nem emlékszem, ellenben a kunszt nekem nagyon feküdt, Tibi ezt még vagy 3 évig biztosan nem fogja kinyomni... :) Ha mégis van egy kínai kis-menüd.

Próbálom még a travit, szintén egy 7A+. Hétfői edzésen Ági elmagyarázza a mozdulatokat, és már alig vártam hogy találkozhassak ezzel a fantasztikummal. Valóban repedsz benne, szinte érzed hogy szakít szét a boulder. Gyönyörű. Jah és olyan fogáskészlettel rendelkezik, hogy ég és föld a többi sziklához képest. Életed reibungját szorítod, mintha a kezed alatt lévő kő a kialakulásakor azt mondta volna; - Hé tesók, kezdjünk el kioldódni, mert akkor pont jó lesz a szemcsenagyság kétezer év múlva egy IX esre. Kifelé lejtő peremek, enyhén borsókövesek, hogy mégis meg tudd valahogy tartani. (Borsókő , (pizolit), valamely idegen test, rendszerint homokszemcse köré rakódott gömbhéjakból álló mészgolyócska. Ha a bugyogó melegforrásba homokszem kerül s a kicsapódó kalciumkarbonát bekérgezi, a borsókő anyaga aragonit lesz. Ha a fenéken felhalmozódott borsókövek összetapadnak s hézagaikat is kitölti a mész, tömött mészkő keletkezik, melynek megcsiszolt felületén jól látszanak a borsókövek körkörös vonalai. )
A közet nem egészen a borsókőhöz hasonlít, mint hívta fel figyelmemet Lui, talán itt már pontosabb és megbízható információk vannak. (csesznek kulcsszó alatt)

A travit már nincs időm összerakni, de minden mozdulat megvan. A szivacsomat kint hagytam egy áthajlás alatt. Mielőtt bárkinek felcsillanna a szeme, ezen a szivacson törölgették a popsimat amikor kicsi voltam. Aki kimegy nyugodtan használja azért van ott. Bízom a mászókban. Hamarosan látható lesz a kis videóm is, melyet a BHSK vegyeskarának első számú tenor hangja fog ezúttal kísérni. <--Ez sajnos nem jött össze, rosszul mutatott a videó alatt, de egy másik alá ígérem hamarosan odavágom. (az Érik a Grigri nótát hallhatják majd)

Ördög-árok Boulder (BHSK) from Izer Bálint on Vimeo.


De addigis, egy 2009 es ténykedés:

Szentbékkálla (ahogy még sohasem) BHSK from Izer Bálint on Vimeo.

9 megjegyzés:

Tibi írta...

"egyenlore a sorozatgyilkos fog darabolni mielott kihordja a reszeid az erdobe a szo amit kerestel az 'egyelore'"

De ne aggódj decemberben megyek büntetni és akkor már két menüvel fogsz jönni ;)

barna írta...

zsír a dob szerdás ugrás.
Azért látom nem bánod,h nem jöttél ki.Viszont kíváncsi lennék a a VIDEÓRA már. Érdekel a hely,talán a karácsonyi napokban meglátogatom...Valakivel....

Izer Bálint írta...

azt hiszem tudok valakit akire számíthatsz...

Tibi.. állok elébe..! :P

Bogyó Dávid írta...

nagyon jó lett a videó, profi munka! és persze grat a megmászásokhoz is - azt hiszem az ilyen hangulatokért érdemes igazán nyomni :D

gábor írta...

Hé fiúk kezdjünk el kioldódni, mert jön egy veszprémi fiú, aki lesittel minket!
:)

gábor írta...

KIRÁLY videó!

Névtelen írta...

Elég könnyednek látszik a Józsi Barát a videón; tényleg feküdhetett... vagy ilyen kemény vagy???... vagy csak könnyednek látszik? :)

Ja, a függőleges fal nem a "Felvágás", hanem a "Hangyás" 6A.

Sebaj, már csak pár nap és kész a kaller, akkor majdv minden tiszta lesz;
kivéve a nehézségek :)

Pistike

Izer Bálint írta...

.hehe.. a végén a pont, de úgy gondolom a Józsi Barát (nagyon nagy név!) megkéri 7A ért... sajnos a minőség is hagy kívánnivalót maga után, meg ha valaki megfogja azt az ergya jobbos fogást, csak akkor szembesül miből kell mekkorát húzni... :)


inkább csak könnyebbnek látszik :D

Névtelen írta...

"Józsi Barát" ...ja, akkoriban a hangulat kezdett egy Maunika só & tsai. felvételre emlékeztetni.

Bár, talán még egyik bejegyzésednek sem volt annyi hozzászólása.

Pistike