2010. november 22., hétfő

Kérdések a kezdetekhez?!

Először is szögezzük le, attól mert valaki nehezebb utakat mászik meg, semmiképp sem lesz se több, se jobb ember. Csak más. Szögezzük le azt is, hogy attól mert valaki a keményebb utakat lefokozza, leszámozza semmiképp sem lesz nagyobb mások szemében, nem tartjuk jobb mászónak, mivel ebben a sport ágban nem létezik a "jobb" fogalom. Véleményem szerint legalábbis kamu dolog ezt használni. Jelzők szerint beszélhetünk keményebb, nehezebb, technikásabb, illetőleg könnyebb, lazább mászásról. De ez csupán a befektetett erőtől függ és ez is relatív. Épp ezért nem is akarok a habokba írni, a lényeg.
Úgy tűnik mostanában divatba jött a nehezebb utakat lefokozni, ahogy 8a-n is olvasni. Mielőtt valaki felháborodna, leszögezem ez nem BŰN! Ádit se kövezték meg, csak mert úgy gondolta, hogy a már vagy negyven ember által (2 magyar is! K.B. és Z.M.) megmászott 8b+ os The Black Bean-t lefokozza 8b -re. De attól mert valaki klasszis, etalonnak kell lennie, na ez itt a kérdés? Higgyünk-e az ő profizmusának és több mint 150 háta mögött lévő 8b-nek? Vagy ő is csak egy ember véleménye és megérzései tabu, de nem foglalkozzunk vele. Átírják e a Ceüsei kallerban, ha keddve szotyanna egy 8b+ lefokozni 8a+ ra?
Ő lenne az etalon? - Nem hinném. Párhuzamot vonok Ondra és Nándi között. Pistike készíti az Ördög-árok kallert. Most mit tegyen szegény -kérdem én- ha a Down by the riwerside 7B+ ra értékelt útja most 7A -t kapott Nánditól, aki most az ország egyik legjobbja, ha nem a legjobbja boudlerben. (ha csak a mászásai közül nézzük a dobogósokat: két 8A és egy 8A/A+). Legyen ő az etalon? Mihez mérjen az ember, csak ezen akartunk elgondolkodni. Tibivel egy kicsit meg hánytuk vetettük a dolgot, és nem értjük mire jó ez a nagy lefokozósdi, most nem magyar, hanem világ viszonylatban értem. A régi 8B ket lefokozzák A+ra és így tovább.
Szóval mindenesetre én ezt nem nézem jó szemmel, és ezt nem a Nándi macerálása miatt mondom, léci ne magadra vedd. Azt értem, hogy Barna az Antigonét 6C-re adta, Pistike három éve, egy sokkal keményebb bétával nyomta, így ez érthető. De egy Up from the graw-t? Gyakorlatilag Nándi egy alkalom alatt az összes általa megmászott utat lefokozta itt. Nem beszéltünk, és nagyon ritkán találkozunk, így itt teszem fel a kérdést, hogy valóban annyival könnyebbnek érezted az utakat? Ebben az esetben ajánlom Merkenstein-t mert lehet hogy az ottani 7B két egy sittelés után 6B ként fogod feltüntetni. Kijár már egy igazi értékelő szegény osztrákoknak is. :D Pacsit haver!
Miért nem tudjátok használni a 8a.nu-t? Pontosan erre való! Nektek és nekünk is egyszerűbb látni a tényeket...
Válaszolnék a feltett kérdésre, bár vártam, hogy Gábor fog rá reagálni,"jólneveltebb" mint én, és több esze is van -úgy gondolom.
Figyelj, én egy Január 27. -i napon egyszer csak azon kaptam magam, hogy hótaposóban indulok a Betekints-völgy felé. Nem kutyát sétáltattam, vagy kirándultam egyet, mászni mentem. A hőmérő nálunk -7°C volt, de a völgyben elképzelhető hogy hidegebb. Nekem bárki elmesélheti mennyire szereti ezt, nem igazán fogok egyetérteni vele. BIZONY a mászás minusz hét fokban már nem a kellemes kategóriába tartozik, pláne nem a szeretem-élvezem kategóriába. /Ha valakinek mégis, az már fakír hajlamokra utal :) / Annyira hideg volt aznap, hogy Pistike már haza akart menni, mert nem tudta felhúzni a papucscipőjét. Vittem egy pokrócot és arra terítettük a szivacsot, hogy ne legyen havas. (Vissza lehet olvasni a bejegyzést!) Persze a küzdés hevében, az embernek más lesz a  véleménye, de utólag mindig tisztábban látunk. A lényeg: Én nem azért mentem ki aznap hogy "élménymásszak", keményen küzdöttünk az elemekkel. Arra a pontra jutottam, ahol most szerintem, sok magyar és más mászó is van a világon, - azért mentem ki, hogy ezt a (nekem sokat érő) 7A+ os bouldert végre felírhassam 8a.nu-ra. Kimásztam, felraktam, majd elkezdtem gondolkodni egy szem agysejtemmel.

Ma már nem vagyok tagja a 8a azon oldalának, ahol a mászásaidért, útjaidért, pontokat kapsz. Pont azért nem amiket te kérdeztél, és amit írtál: Nektek és nekünk is egyszerűbb látni a tényeket! - számomra a tény az hogy mászok, nem az hogy mit. Gábor úgy érzem ugyanígy van vele. Nem akarom, kiforgatni a szavaidat, bár máshogy értelmezem őket.Engem is motivál hogy minnél nehezebbet másszak, de ez nem is baj. A baj az amikor valakit már a 8a.nu oldal motivál, a pontok, az utak. Én beleestem ebbe a csapdába, de nagyon örülök, hogy kilábaltam belőle egy egyszerű NO-Log-book-ra kattintással. (Tibi aszem törléssel oldotta meg egy Yoda megmászás után.)
Érdekes pont most mondani ezeket, lassan egy év telt el azóta, és ennyi idő alatt is mennyt változik az ember. Akkoriban sokkalta más gondolatok foglalkoztattak. Ma már mindent másképp látok.

Én a fentiek miatt nem pontozom, magam 8a-n, ennek ellenére regisztrált tagja vagyok annak a rendszernek, melynek tagjai még Florian Muring (példaképeim egyike, szerintem ti sosem halottatok róla!?), médiasztár: Paul Robinson, vagy Martin Cermak- csakhogy párat említsek. 
 Azt mászod amit megérdemelsz, azt amiért megdolgoztál.- de te nem attól függesz amit megmásztál, nem attól amiért megdolgoztál. 
Aranyosnak találom a Jég veled! című filmet. Van benne egy nagyon fontos mondat, ami azoknak szól akik elfelejtették a sport szépségét. Az aranyérem csodálatos dolog, de ha nélküle nem érsz eleget, akkor vele sem. - mondja Blitzer-Úr.
Legyen tanulság mindenki számára. Hisz a te boldogságod ne attól tedd függővé hogy miket mászol meg, ha így látod megkeseredsz. Légy boldog, hogy miben találod meg a békéd, az csak rajtad áll. Lehetsz te egy trombitás egy skót zenekarban, vagy hegedülhetsz David Guetta mellett, vagy taníthatsz matematikát az egyetemen. 

Zárásnak ajánlom az alábbi gondolatokat. Üdv: Izer Bálint


Egy brazil írót az égiek megáldottak egy fantasztikus tehetséggel, s ezt ő is tudja és papírra veti gondolatait. Legyen tanulság mindazok számára kik kételkednek, hisz a sport sem tart örökké!!!(7. sor)

Az embernek kétféle attitűdje lehet az életben:
az Építés vagy az Ültetés.
Az építők munkája évekig is eltarthat,
de egy napon véget ér.
Akkor megállnak,
és az általuk emelt falak szabják meg a határaikat.
Az élet elveszíti értelmét, amint véget ért az építés.
Ezzel szemben vannak az ültetők.
Ők folyton küzdenek a viharokkal,
az évszakokkal, és csak ritkán pihennek.
Az épülettel ellentétben a kert fejlődése soha nem ér véget.
És miközben állandó figyelmet követel a kertésztől,
azt is lehetővé teszi,
hogy az élet egy nagy kaland legyen számára.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pisti kérte, hogy adjak reális fokozatot a bouldereinek, mert az első megmászó teljesen érthető okokból sokkal nehezebben számozza be reálisan. Én a legjobb tudásom és tapasztalataim alapján így gondoltam őket. Egyébként, azért mert Magic Woodban netán Merkensteinben találni könnyű 7A-kat is, nem azokat kell alapul venni. Egy 7A-ért igenis dolgozni kell.

Ha egy bouldert/utat valaki fölészámoz, ergo mások számára érezhetően rosszul lő be : ne szóljunk neki?? Megfordítva a vélekedésed, nem etikátlan mindent fölészámozni?

A többit ha élőben találkozunk megbeszélem veled szívesen, de itt fölöslegesnek látom az oda-vissza kommentelgetést.


Nándi

Névtelen írta...

érdemes megnézni barna score cardját 8a-n, nem véletlenül tett kérdőjelet az összes 7B után.

üdv mégegyszer

Izer Bálint írta...

igen egy 7A ért igenis meg kell dolgozni. én arra céloztam, hogy egy téli berek, meg az UFTG ne legyen már 7A???!! az mi?
szerintem az azon a falon az egyik legnehezebb boulder. nem a lefokozásról mint bajról beszélek, hanem arról, h a lefokozás helytelen. legalábbis én simán tenném akár egy kaszáspók nehézségére is. (B+/C) vagyis úgy értem, ha ez az út 7Cnek vagy 7B+nak lett volna leírva valami fasza kallerben, fel sem merül bennem, hogy nem reális a nehézség. (7A?)

Névtelen írta...

Nem feltétlenül ad nehezebb fokozatot az első megmászó, de az csak egyetlen vélemény. Minél többen próbálnak egy utat annál nagyobb az esélye, hogy előkerül egy könnyebb megoldás. Pl., ha már neveket említünk, az "Up from the Grave"-re Patkány kitalált egy jó kis sarkazós (mi más?) bétát amivel elképzelhető, hogy jóval könnyebb mint az eredeti.

Az "Antigoné" esetében valamit én nézhettem el csúnyán annak idején; valóban nem lehet nehezebb 7A-nál.

"Down by the Riverside": Nándi a direk verziót mászta ami eredetileg is csak 7A+ és nem 7B+.

Ettől függetlenül nem biztos, hogy az összes FA fokozatnak törvényszerűen lefele kell mennie.

Nándi (tényleg én mondtam neki) megpróbálta az általa érzett fokozatot adni az utaknak. Az már más kérdés, hogy nem feltétlenül látta reálisan (szegénykém nem tud mit kezdeni tengernyi erejével ;-) ezt csak irígységből mondtam).

Pistike

Nándi írta...

szeretlek Pisti! :)

gábor írta...

Hogy miért nem regisztrálok a 8a-ra?

Nem tudom.

Bálint, jó a fesztávos kép :)

Izer Bálint írta...

köszi :D

Névtelen írta...

a vitába nem szállnék be ,de az idézetek jók vtak.elgondolkoztatók
kösz

Edina írta...

Milyen remek hogy csak hobby mászó vagyok és azt sem tudom mi az 8a :D (kis túlzással)

Névtelen írta...

Sziasztok!

Érdekes,ezt mindenki elfelejti,s van aki a falnál is :)

Nagyon egyszerű a dolog,ahol sok a szikla és a jó mászó ott a fokozatok is glattabbak,ahol kevés van e kettőből ott lehet erős eltérés is,de véleményem szerint nagyon óvatosan kell bánni az adott út vagy hely lefokozásával.Remek példákat találunk kis hazánkban is,főleg ha az adott hely lokál mászók területe.Ismétlem senkit megbántva,de ilyen tardos ,geri,hollókő,ahol találunk érdekes dolgokat.Pl: I.Iván-hollókő,nekem nehéz volt,mert alacsony vagyok,de hogy ezért nagyobbat adjak rá,vagy egy Bálint méretű azért mert átéri a kunsztot lefokozza ez nevetséges lenne.Mindenki mondja,hogy nem a számokért kell mászni,de valahogy mindenki becsapja magát,mert hiú.De ezzel semmi baj mindeki szereti tudni hogy hol áll a fejlődésben,hogy mikor áll készen az álmainak mászására.Mint én a Sarlatánra.Aki látta a próbáimat az elképedt hogy már azelső fogásra is ugranom kell,de nem mondom azt hogy húú ez b+,ahogy egy magasabb sem mondhatja azt hogy a/a+,mert (szerintem) a fokozat(ok) valós(ak),csak már mindenki ismeri a megoldóképletet és senki nem a ziamentes,na hogy is kellene beszáni-nál kezdi,ahogy,ha ziás a fal(pl: misja pec)az sem a TE kreatívságodról és mászóképességeidről szól.Kívánom mindenkinek,hogy érezze azt az eufóriát amit én amikor megmásztam a Harngozó Terit először,a Sarlatánnál sem volt ekkora.Nem a fokozat VIII vagy X, hanem a beteljesülés,hogy ahol a Nagyokat néztem és csorgott a nyálam én is följutottam.Mindig van valaki akinek az adott út álmai vágya és vigyázni kell nehogy megbántusk EGYMÁST,mert ugyanazt szeretjük!!!
Nem lehet "bemelegítő útnak" degradálni semmit,mert aki kezdő az a hatost is csodának tartja,csak mi kezdjük elfelejteni,hogy mi elkezdtük és milyen ügyetlenek voltunk és soha nem hittük a mai teljesítményünket.

Épp ezért aki nagyon jó formában van,vagy fekszik neki egy adott út vagy boulder, könnyebbnek érzi,de bróbálja meg félév kihagyás után,vagy sérülés után,vagy... és rájön hogy mi az ami a valós fokozat.Én is észrevettem magamon,hogy ami tavasszal könnyen ment és én is könnyebbnek gondoltam az összel nehezebben ment,de ment és azt mondtam,hogy annyi az,csak épp jó formában kaptam épp el és ennyi.Nem szabad ezen összeveszni :)Meg kell érni a fokozatokra,nekem ezt tanácsolta Rákosi Laci és milyen igaza lett,de ez nem egyenlő azzal hogy a lentebbi fokozatokat nenézzem,lefokozzam.Hiába mászott Ondra 100akárhány 8b-t egy se volt egyforma,a konnyen menttől a majd beszarokig volt biztos minden,ahogy nekünk is így a "mester fokozatunkban" (Güllich).

Üdv Nektek Mászótársaim!

A kukorica gyermeke :)

Bogyó Dávid írta...

"Mindig van valaki akinek az adott út álmai vágya és vigyázni kell nehogy megbántusk EGYMÁST,mert ugyanazt szeretjük!!!
Nem lehet "bemelegítő útnak" degradálni semmit,mert aki kezdő az a hatost is csodának tartja,csak mi kezdjük elfelejteni,hogy mi elkezdtük és milyen ügyetlenek voltunk és soha nem hittük a mai teljesítményünket."

10/10

Izer Bálint írta...

igen-igen. alföld szülötte mint mindig most is nagyot szólt.! a 8. kommentnek is örülök, hogy más is elgondolkodott, és ha már megérinti az embereket, akkor volt értelme megírni ezt a cikket.
az pedig hogy különböző véleményeket és látásmódokat látunk (amiből sokat lehet tanulni) hát ez nekem nagyon nagy öröm.
köszönöm.

Bogyó Dávid írta...

"az pedig hogy különböző véleményeket és látásmódokat látunk"

szintem pont ez az ami miatt a számozás szubjektív - ma kishíján os másztam fehérkőn a holdfény VII utat, ami szerintem VII-/VII, majd tr beszállni is alig tudtam és később is beleültem vagy 3x a Repedésnyom VII- ba amia friss gesztesi és egyéb (még aznapi hámori...sbt) tapasztalatok alapján inkább VII+ :D
szerintem ami NEKED nehéz, nagy örömmel tölthet el (mumus/álom utak) számoktól függetlenül és ez a lényeg
:D