2011. május 4., szerda

"A hirhedt dokik"

Belecsapok a lecsóba. Az még hagyján, hogy az Amnézia 10-/10 és kurvára nehéz, de még mindig semmi a Doktor Úrhoz képest. Nándi kommentje illik ide igazán: 8c/c+ rather. Egy Ördög-árok helyett jutottunk ki a meseszép Kétágú-hegyre. Utak nitteléséről nem igen lehet beszélni, itt ott fityeg egy kettő a falban, talán mutatva: héé itt megy valami. Ide egy útért éri meg kijárni, ez pedig a Doktor Úr. Meg persze a downtension, ha érdekel valakit, az összekormozott plafonban történő mászás. /Egyébként, bármennyire ganés és dzsuvás nekem tetszik az alja/


Az út végig kemény. Képzeld el hogy beszállsz a falba, és nyomnod kell. Ha van is itt-ott elvétve valami fogás amire már négy ujjad felfér, pihenni nem tudsz rajta, mert nincsenek lépések a falon. Végig karból nyomod alul tiporva a falat. A közepén lévő lyukas rész állította meg a bizakodásomat. Van egy lyuk amibe pont a rossz ujjamat kellene bedugnom, amit nem vállalok be. Tegyük fel hogy sikerül ezt átmászni és bent van a harmadik akasztás. Egy -valószínűleg kitört fogás- maradványát kell megfogni, majd felnyúlni életed peremére. Viccesen kicsi, és mekkorát kell belőle húzni. Amikor másztam folyamatosan kérdezgettem Pistit, mi lesz a következő fogás, mert annyira kicsi minden... beleveszik a hófehér táblákba.

Annyit hallgattam Pistikétől, hogy szar a szemüveg, hogy muszáj volt újat venni...
A tetején, ahol Gábor videóján, oly simának tűnt a felállás hihetetlenül szívom a fogam. (Egyébként, Gábor mászása nem mérvadó, szerintem állati erős volt és feküdhetek is neki a mozdulatok, mert azokon a légypiszkokon így felnyomni...akárhogy is van ez a rotkreis én elismerem, hogy gecikemény dolog.)
Bár Pistinek nagyságrendekkel jobban megy mint nekem, neki se az igazi. Mire lemegy a nap haza is érünk. Szerintem a legnehezebb út a Doktor Úr, amiben valaha mozogtam, nem hinném hogy meg tudnám mászni. Lehet nem is fogom sosem. Ilyen hozzáállással mondjuk biztos. :)

6 megjegyzés:

Feri írta...

Szia!

A 3. akasztásig nem igazán túl nehéz a Doktor Úr, hisz addig tulajdonképpen a Jin-Jang-ot (7c/c+) másszuk, ami az eredeti út. A Doktor Úr tulajdonképpen a variáns. Nekem volt szerencsém Áront fogni az első ismétléskor, 1999-ben. Tulajdonképpen az a két mozdulat a nehézség a Doktor Úrban, a felső tábla csak az alacsonyabbaknak nehéz (Lásd: Kangyal András: A "Doktor úr"; hegymászó, 92/1). A 3. akasztásnál van az a fogás, amit a Doktor Úrban jobbal kell fogni (abból megy az elnyúlás balra, majd a fellépés bal lábbal), na az a Jin-Jangban balos és abból kell jobbra indulni.
Ha jól értettem nem másztátok, miért?
Szép napot!
Feri

Izer Bálint írta...

A Jing-Jangot nem másztuk, de a Doktor urat igen. Én most ahogy Pisti is mondta tragikusan rossz passzban vagyok, valószínű ezért is vagyok annyira elfogult az úttal. Igen amit írtál, a Jin-Jang balosa-doki jobbosa, valszeg az az amiből törött le. Vagyis Andris képein, és Gábor videóján is máshogy fogják, mint ahogy most meg lehet fogni. Most egy jobbos oldalhúzó van, összenyomorgatva 4 ujjra.

egyébként nincs meg neked esetleg, a hegymászónak ez a száma szekkelve? Andris ihletett cikkét már régóta vadászom :)

Feri írta...

Igen, már akkor is törött volt a fogás, amikor Áron mászta, szenvedett is vele rendesen.
A cikk megvan, valamikor beszkennelem és átküldöm.

Jó mászást!

Feri

aghistvan írta...

juhéé, végre megint elolvashatom. Kb. 10 éve volt hozzá szerencsém, Strominak megvolt, de aztán költözésnél elkeverte.
Ami a fogást illeti - bár csalhat az emlékezetem - szerintem azóta is tört le belőle. Mikor először próbáltam 2005-ben, úgy emlékszem nem teljesen oldalhúzó volt, és mintha nagyobb is lett volna. A Jin-Jang-hoz is logikusnak tűnt bal kézzel. Így viszont semmit nem ér balnak.

Köszi a cikket előre is! (ha megvan az Utópia szóló, annak is örülnénk :)))

Névtelen írta...

Szia Bálint!

Ha Feri átküldi a cikkeket, megtennéd, hogy közzéteszed azokat?

ezer köszönet, Gergő

Izer Bálint írta...

mindenképpen!