2013. február 4., hétfő

Font-os bejegyzés: The End

Vasárnap reggel koránkelősbe volt, kávé, sütőben pirul a bagett mire kiérek a nappaliba. Elkészülnek a kaják, felkeltjük Zsomborékat. A Karma szektorra esik a tömeg szavazata, elég motiváltak vagyunk utolsó napra. Sosem gondoltuk volna, de eljött ez is; a legutolsó nap. Odafelé megvesszük az utolsó borokat, és büdös sajtot, igények szerint. Nemours kicsiny faluján utoljára tesszük meg a sziklákhoz vezető utat.
Nemours
A parkolóban utánunk jön egy francia srác, igen beszédes típus lelkesen gyakorlom a szerény angoltudásomat. Bendi elmegy a sráccal a Duel 8A-t mászni, Zsomborék is odébb kezdenek. Árpival szerénybe vagyunk és könnyűekkel kezdünk. A kőzet annyira furfangos, hogy egy 6B majdnem fél órát követel, végül a jó bétával szinte rögtön megvan. Én spórolok az erővel, szóval kihagyom az áthajlást, Árpi lever egy 6C-t flash. Felmegyünk a hely leghíresebb falához, Excalibur és Beatle Juice. Valami őrületesen, gigantikusan, eszméletlen sok próbát dobok az Excalibur állóstartos 7A-ra.
 kezdődjék a tánc
 Bendi
Egyedül sajnos az is rengeteg erőmbe és időbe telik, hogy kigondoljam a magamra méretezett jó bétát. (youtubeon kiderül más lesz a jó) Könnyítek magamon, sok mindent végiggondolok. "Másoknak hazudhatsz, de magadnak sohasem" -szól az egyik bölcsesség a túrán hallott millió közül. Nagyon kevés bőr van az ujjaimon és fáradt is vagyok egy picit, egy nagy dobásom van amibe mindent bele kell adnom. Végiggondolom a bouldert, körbemegyek (már ez is kemény, cipővel nem, csak zokniban tudok felmászni) és a kimászó fogásokat megtisztítom. Nincs túl sok, nagyrészt hatalmas reibungok. Ez a történet HappyEnd-el kell hogy végződjék.
 beszálló
 színpad
 főszereplő
 prüstó
 meggyalázva
Innen jön a végtelennek tűnő kinyúlás balra fel. (a jobbos...na ott nincs semmi)
Összpontosítás maximumon, rosszul de tart a fogás. Átterhelek a bal oldalamra és sikerül továbbcsapni bal kézzel. Annyira megmenekülve érzem magam, rohanni akarok ki a tömb tetejére, de ennek a résznek később kellene csak eljönnie. Továbbcsapok jobb kézzel, egy hatalmas reibungra, és már nem látok semmit lefelé, kaparok a lábammal ahogy hasaloka sziklán. A láb előbb kellett volna hogy feljöjjön. Nem tudok koncentrálni, lihegek és leesek. Nincs több esély, nincs több erő. Hiperventillálok a crashpaden, szomorkodom.
Zsombor lyukas keze
 A Beatle Juice-t próbálja Bendi, egy áthajlásból való kimászás 7A+ ért. Árpi meghúzta benne magát, így pihenő lett a továbbiakban. Kapok egy rakat jó bétát és vagy 10 percet gondolkodom, hogyan csináljam az elejét. Bár Árpit megtörte az út, megmutatom a tömbnek a magyarok erejét és sikerül első kísérletre megmászni. Kimászva én sem hiszem el, hogy a legnehezbb boulderem bleau-ból pont egy elsőre mászott 7A+...
egy másik meg nem mászott 7A+?
Továbbmegyünk, már Bendi is fáradt, azt mondják a srácok másszak amit szeretnék. Kinézek egy technikásnak és maxerősnek tűnő 7A bouldert, nagyon közel kerülök a flash mászáshoz, de a vége a könnyű részt valahogy megint elbaltázom. Már sokadik eset hogy fejben nem megy úgy ahogy szeretném és ez eléggé frusztrál. Végül a következő próbát siker koronázza, bár a kimászás csúszós mászós kicsit, amolyan nikkelbolhás. :-) (majd videón értitek miért)

Feljebb megyünk, ahol mászunk mindent ami csak megtetszik. Bendi mászik csak lábból pozitív áthajlást, ökölrepedést, én pozitív táblákat és éleket próbálok. Már besötétedett, a cél minél több tömb tetejére feljutni. Hihetetlen öröm megfogni ezeket a lekerekített köveket, fáj a szívem hogy most jó ideig nem látom viszont. Este lyukas bőrrel ücsörgés, giga kajálások, pakolások. Reggel őrületes takarítás veszi kezdetét, hogy ne kelljen kifizetnünk a szállás 35 eurós takarítás díját, idegenbe, rabszolgába. A villanyóra leolvasást kicsit furcsálltuk, de minden kijött nagyjából úgy ahogy számoltuk. Az Ervintől bérelt kocsi díjával együtt kb. 60ezer Forintban állt meg a 11 napos túra, + kaja.

A visszaút hamarabb elröppent mint odafelé, lehet mert aludtam egy picit. Jó beszélgetések a napfelkeltében repítettek Budapest felé. Persze a szürke ország örömöket is tartogatott, de Gabika vigyorán kívül nem sok mindenre lehetne azt mondani, hogy mérhető a kintiekkel. Ezt az aszfaltdzsungelt bármikor elcserélném pár kőgolyóért. Home is where your heart is...
Képek kommentekkel mindenhonnan; kis videó később.
 könnyítések
 ez bizony...
 megnőtt vazazzz!
 magasságom az Eifel-en
 a paraméterek mindig fontosak
 esős-kirándulás
 La Puce 8A - jó kis ugrás lesz, pláne hogy átérem...
 melső mérleg csak nem látszik annyira
 A jó öreg Celsius barátja a jó öreg penészes kecskesajt.
 Elvettétek az országunkat, lefejeztétek az asszonyaitokat és most egy cigány a vezetőtök. Franciaország én így szeretlek!
 cirkusz
 Bendi napsütötte 6B mászása.
 Nem akarok faszfej lenni de... viccesek a bleaui mászók :-)
 6C+
 Árpi Ondra Merville 8A+ flash mászása alatt.
 
 mikroperem egy 6A boulderben
 Beszálló az egyik esti csapatásnál.
 kelet felé...

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Voltal a kertemben es nem szoltal semmit ?
Szerencsére messze voltam Februarban mert :
ez teljessen NEM jo !

;)Helene