2014. június 29., vasárnap

Zsombói Macskajaj, avagy "Ég a napmelegtől a kopár szík sarja" Kettő!


7th ZSOMBO ABC
(AMBROSIA BOULDER CONTEST)

INTERNATIONAL BOULDER COMPETITION

20/22 – JUNE - 2014
„Free Oasis in the Sand”

Amikor elolvastam hogy: Modus: boulder marathon with about 100 problems...én valóban azt hittem lefordulok a székről, de ha jól emlékszem le is feküdtem aludni. Sokkolt. Kurvára örültem :-)
 Megmásztam a szivecskéset! - ezt halottam párszor a lányoktól...
"Vágjunk bele fényes nappal az éjszakába!" 
 Fotó: Martin
 Fotó: Martin
 three finger pocket
 
Patkány egy héttel korábban lemokkolt Szeged mellé hogy felfirkantsa ezt a boulderrengeteget, a már sok Zsombói döntőt megtapasztalt Balázs Peti társaságában. Őt ritkán látni itthon, de aki járt már versenyeken és vágja hogy a fogkefe az nem csak fogmosásra való, az elkerülhetetlenül találkozott Petivel, a mindig pár napos borostával, a kabala mackóalsóval és trikóval. Ő egy elég jó mászó azt mondhatom. 
Tabi van, BarkóCsabi nincs, van viszont a két ikerhasonlósággal bíró rántotta és palacsinta gyáros testvárpár/családivállalkozás-kombó ahol "Tallér"-okért vehetünk bármit, ami szem szájnak ingere. 
Ez a Tallér system volt a másik székről lefordítós dolog. Amikor Zsombón kiszálltunk a Wartburgból nem hittem a szememnek mennyi itt a homok. Barackfa ültetvény homokban, poénul néz ki nagyon. Rálépsz a homokra és átvarázsolódsz az időben, valami egészen furcsa versenyre, ahol éjszaka is mászhatsz, a veszprémiek egész nap bírnak inni, és a fogások óránként 100 mikrométer vastagságot óhajtanak megtartani az ujjbegyeidtől -a megmászásért-, melytől bár nem szívesen válsz meg, belemész a cserébe. 
Mivel én elkúrtam az éjszakát, fáradtan szálltam ki nagyon a kocsiból, Zoli fején is csak huncut mosolyt láttam, és bárkit is kérdeztem meg, senki sem emlékezett mi történt a Batyus Bálon hajnali 3 után. De itt voltunk Zsombón, versenyezni akartunk és csak ez számít. 
Tomikát is faggattam milyen stratégiával lenne érdemes edzeni erre a versenyre, bár semmit sem tudtam csinálni az eltervezettekből. Sajnos a vizsgaidőszak utolsó napjáig kitolódtak a vizsgák, péntekig fojtogatott a póráz, úgyhogy az elmúlt egy hónap maximum heti egy mászást és egy fingerboardozást tartogatott, ezt azért ne nevezzük felkészülésnek. Ezekkel tisztában 100 boulderből 70-75 -öt tartottam reálisnak, ennyit szerettem volna a két nap alatt megmászni. 
 Lénárt Ferenc fényképei láthatók
 Vincze Marci művész
 Pistike és Gábor
 Fogásos, lépések jelölve - nemzetközi szintű verseny.
 Bajusz Úr bicepsze leszikkasztva!
 Nagyon szálkás Ági és nagyon erős Norci.
 Betti, Manó, Nándi, Moroni
Mindenki bőr fájdalmakra panaszkodott, ezt úgy egy óra mászás után már értettem. Nehézségeket 1-5-ig sorolták, az ötösök már ránézetre is elég keménynek tűntek, volt is jópár amit a versenyen senki se tudott megmászni. Az égiek a kegyeikbe fogadtak minket, bár nagyon mondták az esőt, szombaton elkerült minket, és viszonylag tartottak a fogások, -vasárnap megjött a kánikula- sajna akkor csoffadt kézzel kevésbé. Éjfél után is tartott még a csapatás, ki így ki úgy beosztva az erőt... 
 Chillnek tűnik, de ez egy elég kemény boulder, elég kemény mozdulata.
 Kucsera Bálint
 Zotyó nem eszik :-) (irigykedünk)
 Az Eigert szolózott Salamon Márk gondolta szkanderozik kicsit.
 
 színek
Ági fókuszál, Zoli a mokkó áthajlásban
"Birkózás a Gömbbel"
 Nade Mariann!!! Miért nincs lent az a sarok? ;-)
 
 Viktória féle éjszakai csapatás
Vasadi Szabi szálkássági ráta
Nem szaporítom a szót. Eléggé puding voltam, nem tudtam izomlázasra mászni magam, a bőröm 64 boulderre szabályozott le, mely most a 17. (uhh leírni is fáj) helyre volt elég. A legutóbb a margitszigeti 14. hely után fogadtam meg idén nem akarok ennél rosszabb helyezést. Leszűrtem sok mindent a saját fejlődésemet és technikai hiányosságokat illetően, csak késő ősszel indulok legközelebb versenyen, most "kezdődhet" a sziklás szezon. Észre kell vennem hogy igen komoly és erőteljes fejlődés indult be a magyar versenyboulderezésben. Itt vannak pl ezek az elképesztően fiatal és kemény srácok ('98-'99 születési év!) Riesing Joci és Strommer Soma képében, de bárhogyis nézem a legjobb 6-8 versenyző közé igazán keménynek kell lenni hogy bejusson az ember. A dobogó környékén pedig nincs bérelt hely, iszonyatos teljesítmény kellhet felállni bármelyik fokára. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy előbb utóbb ott lehessek. A 75 férfi indulóból a csapat első felének eredménye: 

 Tamáska, Papír, Zsoltika
"Nem szép dolog amikor átírják az emberek a történelmet." De! Mivel ez a blog nem egy kőbe vésés pusztán véleménye Egy embernek, ezért én most megteszem azt amit egy Ujjerős edzőnek is illene, már ha edzi valaki Farkas Pankát - bár a teljesítményei alapján biztosan, hiszen 14 évesen megnyerte a Zsombói verseny női nyílt kategóriáját, illetve fiúknál is a 9. lenne. Nem jó dolog fricskával kezdeni, én már csak tudom, párszor szembesülhettem vele hogyan ad pofont a saját írásom. Nem fényesebb az érem annyira, hogy az ember megutáltassa magát fiatalon ezen kis versenyző mászótársadalom tagjaival. De szépíteni mindig lehet!
Nem akarom felhőbe burkolni a sztorit, a lényeg hogy a 14 éves Panka, aki eddig nem rendelkezik komolyabb versenyeredménnyel most 79 boulderrel adta le a papírját. Először nem akartam ezzel foglalkozni, de a Norcival való levelezésem kapcsán úgy döntöttem, érdemes felhívni az emberek figyelmét arra: nem jó dolog a csalás, mint ez a Spider kupákon is sokszor megtörténik! Ez egy Magyar Kupa forduló, amiért pontot kap az ember! Én megértem a Tabi-t is, hisz valószínűleg Te is furcsáltad, de nyílván kinek van joga megvétózni egy teljesítményt? -Senkinek!
Egyszerűen ilyennek nem szabad megtörténnie. Szóval az általam (egyébként etikátlanul) kreált és az elmémben élő Női eredménylista az alábbi, szívből gratulálok a dobogósoknak!
Peace

Nincsenek megjegyzések: