2014. augusztus 19., kedd

Precízen ahogy a németek!

Ha szabályosságról, vagy precizitásról van szó szerintem mindenkinek valamely német ajkú terület jut eszébe Svájc az óráiról vagy Németország minden másról, amit a "rend és szabály" szavak magukba foglalnak. Legyen az egy kolbász receptje, az Intercity-k pontossága, vagy a Német válogatott edzése.
Udo Neumann munkásságát rég figyelemmel kísérem, az Ő neve alapkő, megkerülhetetlen a sportmászás, de leginkább versenymászás témakörben. Ő írta a Lizenz zum Bouldern, és Lizenz zum Klettern című könyveket. Güllich adta ki az első átfogó edzéselmélettel foglalkozó könyvet, a Sportmászás ma! címmel 1989-ben, melyben taktikákról, fokozatok átlépéséről, a psziché edzéséről és teljesítmény orientált élménymászásról esik szó. A magyar kiadást 17 évesen olvastam el először, magával ragadó volt, de Udo könyve után már valóban csak szakállas mű-ként lehetne emlegetni... tény és való maga az Ősapa írta. Udo könyveivel, talán csak az Alex Megos-t is edző Patrik Matros, Ludwig Korb és Hannes Huch által írt Gimme Kraft! című könyv emlegethető egy lapon, specifikus és tömkeleg antagonista edzése a szerény, szőke árja srácot egészen magasra jutatta: Realization/Biographie 9a+ harmadikra vagy Action Direkte 9a két óra alatt, továbbá ő volt a világon az első aki 9a -t On-sight mászott Estado critico Spanyolországban, Siuranaban. 
Sokaktól halottam már hogy a mászás mint sport, minden amit tudunk róla, összehasonlításképpen a világháború környéki országúti kerékpársport szintjén áll vagyis talán állt még az évezredforduló környékén. Ezek persze légből kapott szavak, de valójában van némi valóság alapjuk.
Számomra egészen meglepő hogy Amerika igazából egy kemény férfi versenyzőt sem tud felmutatni világ viszonylatban, Traversi az egyedüli aki néhe beverekszi magát 30-on belülre.(összesí.:2012 45.hely, 2013. 55.hely, 2014 37. hely)
Nőknél talán egy fokkal jobb a helyzet, de ott sem kecsegtető. Na mindegy tény ami tény: jelenleg Németországban kezdtek el komolyabban foglalkozni az edzéssel és versenyzéssel, mondhatni lábosban főzik a kemény fokozatokat és edzésterveket a fiatal sportolók számára. Udo a Német válogatottnak az elmúlt pár év edzéseiből vágott össze egy anyagot, mely igencsak összetett és precíz. A versenyek előtt, a bemelegítés, bohóckodás igazából minden témakört kiemelve, ha egy szóval kellene jellemeznem az itt látható másfél órás anyagot: a változatosság lenne az!  Feltűnnek olyan nevek mint Thomas Tauporn, Jan Hojer, Jonas Baumann (végtelen technika!), a német Bobi azaz Monika Retschy, a folytmosolygó Julie Wurm és a tehetséges fiatalok között; mondjuk legyen Janka Meyer. Szeritnem igen élvezetes, ajánlom mindenkinek aki érdeklődik a versenysport iránt!
Nincsenek megjegyzések: