2015. november 4., szerda

Kletterwetter - a maga módján

Még szerencse, hogy a boulderhez nem kell sok cucc...
Hideg van, áthűltek az ujjaid, látszik a leheleted - nem harmat - dér az ami a füveket borítja. Ugyan a föld még nem fagyott, de a léptek már nem süppednek úgy az agyagos talajba. Lehet már futni se lenne rajta az igazi. Áhh - ez persze nem igaz. Jobbra az ismerős mezőgazdasági gépszörnyetegek, az év eleji mindig meglepő emelkedő, tényleg sok ez a szintkülönbség, pláne padekkel és táskával. A cipőmet a pólóm alá rakom, hogy legalább az ne legyen teljesen hideg mikor belebújok először és megpróbálok két mozdulatot tenni a homokkő falon. A kalahári falon nem könnyű a melegítés. A boulderek sem, s ez az az ok  ami miatt a legmotiváltabb boulderesek várják a 10 fok alatti hőmérsékletet és akár munka után fejlámpával jönnek ki mászni, pár fokban, télen.
Biciklilámpák világítják meg a falat

Én Tóta és Bajusz összeszokott társaságához csatlakoztam be, számomra is megnyitva ezzel a téli boulderes szezon első mászását. Estébe nyúló boulderezés...de jó dolog is ez. Majdnem hogy kényszer, de mégis legalább annyira élvezem mindig ezt a fejlámpás bouldert mintha világos lenne. Furcsa nevek, jó mozgások.

Szellemcsöves (7A), megvésték a beszállót, azóta könnyes szemekkel szállunk be, egy perc néma csönd.
Utolsó mohikán (7A+) szintén megrikkat, ebben is a már vésett a beszálló, eredeti megoldás (7C+) megmászói: Patkány, Nándi, Áron, Szájmon.
Hieroglifák álló 7A+ A barlang felett indul egy arasznyi hosszúságú peremből, ami mindig morzsolódik egy keveset.
Kacsaminátor: 7B, két olyan elbaszott mozdulat van benne. Tipik boulder, beszállsz kiszállsz közte csapkodol. (Van original verzió is, teljesen balra kitravizva.) Tipikus magyar jellegzetesség, Simon Bence ad nevet, mivel a Patkány 7C alatt nem szokta elnevezni a dolgokat, tipikusan kiderül, hogy Áron lehet az első megmászó még a rendszerváltás előttről :-) Ez egy ilyen világ. Ha találnánk egy bouldertömböt az alföldön, akkor is kiderülne róla, hogy Áron 95 tavaszán keresztül kasul már mászta mindenhogy...
Gyíkarc stand. 6C+, álló starttal bárhogy eljutni a baloldali fenti lyukba. Igazi csemege.
Gyíkarc 7B+ Ülőstarttal az előbbi, egyike a legpoénabb hazai bouldereknek, legkönnyebb módja a feljutásnak a lyukba, az egyik leggyakrabban mászott út és még Barnuska sem fokozta le.
Él-boy 7B+ Szokásos ülőstartos beszálló, de jobbra az élen mész és a jobboldali lyuk a top. A kunsztmozdulatot, (a jobboldali peremre nyúlást) Nándi statikusan is megcsinálta.
Szedermotor 7C :Ülőstartja is létezik, Nagyon brutális boulder, epic, Ároné még a kilencvenes évekből. Ha ezt megmászod, azt hiszem mellet veregetve kijelentheted hogy már van közöd a boulderezéshez. (summa summarum 3 éve projektelem)
Hieroglifák  7C :Számomra nem bejövős kinézetre, de legalább nem kunszt és elég technicski lehet.
Állócsillag 7C Talán régen ez volt az Áron hegylakó, bár ezt nem tudom, kunszt sajnos, két mozdulat állóstartból.
Gyíkvér 7C: (kunszt) Állóstartos út a bal oldali lyukba, nem ér a balra kisarkazás. Ma már bárki nyitná lefikáznánk, de mivel Áronék lehettek azok így ezt nem tesszük, dicshimnuszt neki!
Gyíkvér-sd 7C+ : Na ez már igen. Igazán mokkó boulder, az egyik legnehezebb a Kalahári falon. Ülőstarttal feljutni a bal oldali lyukba kisarkazások nélkül. Nyers erő és fesszenet, az egyetlen boulder talán a falon (majdnem az országban) ami mellett nincs ott Patkány neve! - s uuuuez, jelent valamit!
Patkány Hegylakó 8A : Bár Barnuska véleménye hogy 7C, ennek a bouldernek bőven elég egy kezem hogy megszámoljam a megmászóit.
Állócsillag sd. 8A Nem tudom van-e már FA, de ha minden igaz Szájmon előbb utóbb esélyes lehet.
Kalahári traverz. 8A Mint a neve is sugallja a Kalahári falon kell traverzálni, pontosabban balról jobbra, a fenti két nagy luk használata nélkül, emiatt ez is kicsit "kunsztszagú". Talán 9-10 megmászója is lehet, szintén Áron nyitotta még a kilencvenes évek elején, gondolom amolyan kilencvenes évekbeli stílusban crash-pad nélkül hóban... de ezt csak én álmodom ilyennek. :) (Nándi és Tamáska 7C+-nak adták, lehet nincs is több...)
Tortúra 8A/+? Ezt ha más nem már tiszteletből is ideírom, a leghihetetlenebbül kinéző boulder, mint a neve is sugallja Patkánynak is volt gondja vele. Fokozatot csak én írtam rá, Patkány FA-ja óta ugyanis nincs ismétlés.

Hát ez az étlap Hölgyeim és Uraim, a nívósabbak közül és nyilván nem teljes a kép. De azért van itt mit a tejbe aprítani és van miért kijárni a téli, hideg, párátlan napokon. Két videót ajánlok, (inkább magunknak) amolyan önmotiváció gyanánt.


Nincsenek megjegyzések: