2015. december 28., hétfő

Maltatalba - lehozod-ba...


Maltatal from Izer Bálint on Vimeo.

Nem mindig látod a facebook-on hogy a barátaid már megőrültek a téltől; de amikor a Kerényi Barna posztol, akkor biztosan!

Nem minden telefonhívásnak örülsz, december közepén - de amikor Bajusz Balázs nevét írja ki a telefon és megcsendül Mariann hangja, annak biztosan. Ez általában mindig csak egyet jelenthet: Trip-re hívnak. Mariann pedig lassan gömbölyded szavakká formálja a hangokat, mondatai hullámzanak és a következőket mondja. A tényeket. Pályamatrica van, csövesbe, olcsóba lehozósba. Válaszom: ha jön Patkány akkor énsem hagyom ki és négyen már a benga is humánusabb.
Az albérlet előtt aztán bebézöl a bepakolás, a legrongább utazás vár ránk ever 6 órán keresztül. Éjszaka érkezünk meg Maltatalra, ahol nulla fok környékén lehet a hőmérséklet amikor Patkánnyal sátrat állítunk és bevackoljuk magunkat. Két hálózsákban és pehelykabátban alszom, hogy biztosan ne legyen fázás. Északa hallom ahogy Pati mocorog, neki kicsit melege volt. :)
reggeleink... a kép is beszél...

(Tudom, hogy egy L az alul szó, de olyan kemény vagyok hogy két LL-el írhatom.)
Maltatal-al furcsa megállapodásban vannak az osztrákok. A helyi "BubbFerik" elintézték, hogy lehessen mászni a hegyoldal gránittömbjein, melyek egyébként magánterületen helyezkednek el. Igazából a nyaranta tehénszarató (legelő) mezőn nem szabad átgyalogolni, hanem kerülni kell egyet - persze ezt szinte senki sem teszi meg, Nalle-val egyetemben.
 
reggeli tortilla elkészítések világnapja..gasztróéknál
 
Kék ég és verőfényes napsütés fogad, igazi decemberi ajándék. A bemelegítős tömbön 6A 6B körüli boulderekkel kezdünk, később a kallerból azért kiderül, hogy ment rajta egy mozdulatos 8A és 7C-k is. A szorgos osztrákok (és jernejkruder) mindenhová felvésték már az FA-kat...
Nem akarok végtelen körmondatokba bonyolódni, a hely fantasztikus... az egyetlen hibája hogy tőlünk 600km-re van. A hegyoldal szinte folamatosan emelkedik, amin pedig nagyon meglepődtem, hogy mennyi reibungos gránitforma van és mennyi nehéz kimászás. Grántion ez nagyon egyedülálló. Egész hétvégén minden második mondat a Marmalade tömbjéről szólt... én kb. 17 éves korom óta nézem a Marmalade auf der Schulter nevű 8A boulder megmászós videóit a youtube-on, és nagyon vártam már, hogy meg is tapogathassam. Igazi gyászjelentés volt amikor a helyiek közölték, hogy kitört az utolsó fogás belőle... most egy 8A+ os balos kiszállás létezik és a 7C+/8A jobbra kiugrós verzió.
A csapat...fotykoséknál

Számomra a trip egyik legnagyobb megmászása volt itt-e tömbön a Marmaladeamele 7C. áthajlásban két elég kicsi perem amit nagyon meg kell tartani vállal, technikás sarkazás és egy közepesen nehéz kimantle a vége. A Mantle (kimászás) külön megmászva is hihetetlen eufóriával öntött el. A fogások amolyan sehogyseállnak típusúak rá kell ülni a sarkadra, kezeket áttenni tolóra és bízni abban hogy minden végtelenül tartik és nem fog valami hirtelen kicsusszanni és te esés közben nem fogod megfejelni a gránit tömböt. Igazából egyáltalán nem összetett, de mivel ezt sem a bouldertermekben, sem a Magyar sziklákon nem tudod gyakorolni, így eléggé benehezedik és mumussá válik a kimászás. Pedig nem kellene, hogy az legyen, pedig nem is az. Valahogy ezt meg kellett értetnem magammal fejben, és tudtam hogy nem a hazafelé tartó kocsiban a 600km alatt kell helyretenni magamban a kimászás-parát, hanem most, Itt a boulderhely egyik legmagasabban fekvő tömbje alatt.
Nem spóroltak a bouldernevek felfestésével...
Marika megszikadt...

a 7B reibung traverz amit senki sem tudott megmászni

Bajusz legjobb kísérlete
a 7C vége a gráci erőktől
7A
Meg is lett mászva a 7C, öléggé határonmászáséknál. Előző nap is volt egy, így a 10. 7C boulderemet másztam meg idén, wow egy minicél teljesült. Bajusz folytatta szikkadtságát, vagy 4 db 7C mászott meg a két nap alatt, 7A és 7B flash-el... összesen valami 14 7A feletti megmászás. Hmm. Patkány hozzáállását pedig úgy tudnám jellemezni, mint aki minden tömb alá letette a pad-et és jobbról balra, balról jobbra, vagy lentről felfelé átmászott rajta. Sok átmozgás, sok boulderkitalálás, sok belemozgás egészen 8B ig. Gyün még ide a szekér komák!
A második éjszaka volt egy kis papa feeling, ránkreflektoroztak az erdőben, valszeg vagy erdészek, vagy a helyi vendégház kómái...reggelre pedig rendőrt hívtak. Nem volt para csak el kellett pucolnunk, komolyan veszik a vadkempingezést, szóval ha valaki erre hajtja a fejét, nagyon jól el kell bújni - erre figyeljetek.
Erről szólt a december:
 
Boldog Karácsonyt!

1 megjegyzés:

Árpád Zsigmond írta...

Mióta van kiírás meg kaller szerintem sokan a kijelölt úton mennek (én is ott mentem..) Nalle idejében még nem volt kiírás...