2016. január 5., kedd

Szilveszterünk Misján, vagyis csak ott nem!

Barabás Bézöl projekteli a 8b-t.
Fidy no-hand ismeretek

5 évvel ezelőtt szilvesztereztem utoljára Szlovéniában, úgyhogy gondoltam érdemes lenne újra szervezgetni. Meg is motiválódott a csapat és vagy 20 mászó gyűlt össze, igaz a helyszín közben megváltozott. Buzet, Kompanj, Roc, számtalan város, helynév melyekről eddig csak egy egy elkapott szót hallottam, s melyek még hiányoztak turisztikai palettámról. Buzet és Roc egymástól egy pár kilóméterre fekvő kisvárosok, s közelükben 10perc sétára esnek az első szektorok, pár perc kocsikázással pedig bődületes sziklamennyiség tárul elénk. Gabo szerencsére nem annyira véres szájú mászó és igazán rajta van a kirándulásokon. Január elsején egy kis kolostort látogattunk meg egy kb. 100méter magas kiálló szikla tetején ahonnan fenomenális kilátás nyílott a környékre. Végtelen kompakt cseppköves kiépítetlen sziklák mindenütt. Igazán jó befektetés lehet most ide venni egy kis apartmant, bár Szájmon szerint már be van futva a hely... szerintem legalább 5-10 év múlva fog igazán, amikor nem 4-5 egész jó mászóhelyük lesz, hanem 20-30 mászóhely egy kb. 20km*20km-es területen. Az Isztria szívében vagyunk, 40km mindegyik irányba a tenger és végtelen sziklamennyiség. Nem is tudok mást mondani, teljesen belém fagyaszt mindent.
A szállást 7 euro/éjszakára való lealkudását Gabo-nak köszönhetjük, aki kézzel lábbal vette fel a versenyt az unintelligens Dragomirral szemben, hősbe volt. A szállásnak volt minimál szocreál hangulata (mint ahogy Dragomirnak is) de ha olcsó szállásra vágysz megteszi, bár inkább az emeletet válaszd. :)
Biztos hogy nem utoljára voltam itt idén. Részemről egy 7a on-sight és egy 8a "átmozgás" történt ami jelentősebb. Egy aprócska információ inkább a kezdőbbeknek: Kompanj-ban talán két 5c van, a többi inkább 6a+ és fölötte és némelyik általam mászott ezen fokozat nem a chilles-be hanem inkább a vérmesebb besorolásba tehető. Kezdő mászóknak tökéletes hely lehet a környéken megtalálható Ponte Porton, ami kb. negyed óra kocsikázás Buzettől, 10-12m magas és 4b+ és 6c között mennek itt utak. (Csak zárójelben merem megjegyezni hogy életem egyik leggyönyörűbb mászása történt itt, egy 5a képében.)
Érthetetlen innen visszatekintve, hogy miért a végtelenül lemászott Misja Pec-re ment az elmúlt években a Magyar Autók nagy része...
A képek Gabotól, Demeter Márktól, Borbély Gábortól és Fidytől vannak összelopkodva.Ponte Porton - 5a

Utolsó nap megjött az ítéletidő, a Misjai lehajtó végtelenül eljegesedett, ami végül egy izgalmas kirándulást jelentett néhányunknak.
 


száraz az Osp-i barlang

Nincsenek megjegyzések: