2016. augusztus 4., csütörtök

Höllental - "no stressz"

Szóval Igaz.
Farkas -Tamáska, Tompos, Tuhamás, Tuhamér, Tihamér- Tamás megmászta a Blut und Honig-ot. 8 próbából, több nap alatt, amíg Fidy Marcival kint "hesszeltek" Höllentalban. Ez egy történelmi jelentőségű siker a magyar sportmászásban, bármi is legyen a pontos fokozata - eredetileg Berni Fiedler nyitotta 2007-ben 9a fokozatot adva a 45 méter hosszú rettenetnek. 
Hogy időközben bármi megváltozott volna-é, vagy hogy Tamáska mire adja, ebbe én nem kívánok belefolyni, majd úgyis megteszi Ő, ha szeretné, talán pont itt a bhsk blogon. Én mindenesetre úgy tekintek erre, mint valami olyanra, ami eddig még nem volt. Itthonról biztosan nem. Többé kevésbé végignézve és végigkísérve Tamáska elmúlt 4-5 évét, esti éjszakába nyúló boulderezéseket barlangokban, a fingerboard edzéseket- amin mikor részt vettem mindig sokkolódtam, a végtelen őrület erő-álló edzéseit Geriben, és a teljes idei évi alapozását és készülését erre az útra, többek között rájőve arra is, hogy a jó sziklákig és a 9a-ig sem muszáj okvetlen Franciaországig utazni., hanem találhatunk 9a-ig utakat a fővárostól 300km-re is, ami (azért lássuk be), sok szempontból kedvezőbb ha itthon élsz, mint nyugat Európa. Szóval őszinte gratulációmat tudom csak átadni, ha valaki - Te igazán megérdemelted, beletéve duplán az időt és motivációt, kompenzálva a hazai lehetőségeket.
bétasági
Schattenreich, vagyis az árnyékok földje
Tamáska boldog, mert megtalálta a következő 9a projót :)
7b flash után

Lilivel mentem ki csütörtök este a hétvégére Höllentalba, ahol Tamáska, Marci és Mano már egy hete ütötték a vasat, a dárokat. Este Tamáska hátának megveregetése, gratulálások. 
Másnap végtelen pörögni akarok, mert tudom hogy a saját tempóm inkább a szektorban szokott lazább lenni, sokszor kidobott időnek érzem a reggeli délig hesszelést - pláne ha két napos a mászólehetőségem. Amikor Mano kijelenti, hogy szinte még egyik nap sem jutottak fel délelőtt a falakhoz, kicsit odakoppintok - jó lenne ha most másképp lenne ezen dolog. "no stressz, no stressz"
Végtelen szettelés a reggel, majd fürdőzés a patakban. Hideg vízek, erős napsugarak. Niemandsland az első uticél, le is méri a fejem. Bemelegítő 30m 6c+ OS legvégén utolsó nittnél kimenekülés a mellette menő hetesbe, Félelem és Reszketés Niemandson. Meg durranás.
Pappenschlöcherbe belemenés, de vizes több fogása is, majd a Quasimodo méri le az arcom. Délután átmenetel a Schattenreich szeltorba, Tamáskával és Marcival - Mano ekkor már a camping chilljét hivatott élvezni. 
Nem tudom túl lazán venni a Take it easy 7b, de Tomika on-sightja után sikerül flashelnem, végtelen határon, varrógépezve, remegve és szétpukkanva. Szám szerint ugyan nem, de stílusjegyeit illetően mindenképpen az egyik legnehezebb elsőre mászásom, ráadásul egy szép és közel 20 méter hosszú úton. 
Estére gombamód szétszaporodnak a sátrak, a magyar delegáció is kér, szerintem vagy 50 magyar van kint legalább a hétvégére. Tamáska vállát mindenki megveregeti, az ő sikere kicsit mindenkié, kicsit a miénk is - hiszen megdőlt egy magyar rekord.
"nehéz az élet"
Lili és Samu
Második nap ijesztgetett, kopogó esőre ébredés - ami váratlanul egyik pillanatról a másikra átváltozik kék éggé és tűző napsugarakká. A forgatókönyv ugyanaz, a lassú reggellel és fürdőzéssel karöltve. Bajusszal közösek a célok, így ketten a Rangi szektort tűzzük ki célul, ami nem volt rossz választás. A Weichtalhaus-tól egy negyed óra hegymenetben érjük el a Skiwandl szektort, ami első pillantásra is egy remek választásnak bizonyult. Egy 30 méteres teljesen sima enyhén átjhajló fal fogad, csupasz falát, középen oldott nagy reibungos lyukak tarkítják, itt megy a Rangi 7c+. Fidy Marci videója óta vágytam megtekinteni a falat, ami a videón is gyönyörűnek és futurisztikusnak tűnik egyben.
chillchakra
Mano táplálkozik
motivált ételék
Patkány
BHSK törcsi
Skiwandl - Rangi 7c+
A szektor a hard övezetbe tartozik, ugyanis ezenkívül még két 8a és egy 8b van a szektorban, illetve egy bevágásos, repedéses 6c+ is akad, nagyfalas jelleggel és nitt távokkal, amiből a Rangit be lehet szerelni. Balázs nem szarozik, másodikra meg is mássza a 7c+-t - de én inkább úgy döntök, még visszajövök majd ide, nem is dobok rá éles próbát most. Egyszerűen nem akarok foggal körömmel ragaszkodni valamibe.

Délután a Niemandslandé. Tamáska elkészíti a Blut und honig csicskító videókat, leragasztott mellbimbóval, sörözve a kisujjas fogásban, éket eltéve...stb. 
Egy régi projonak veselkedek neki, amit még Pistikével próbáltunk 2010 környékén. A Short cut egy áthajlásból való kimászás, lábfejakasztás, ujjék, perem, lyuk, csipi és wasserillek összeszorítása, csakhogy pár dolgot mondjak a repertoárból. Szóval abszolút stílusbavágó szépség, amihez Marci sok ötletet ad, az akasztások lecsűréséhez. Sokat lógok a kötélben, mire kitalálódik a legkönnyebb megoldás, de szerintem így is össze kell szorítani a fogakat. Harmadikra sikerül lecsűrni, nagyon erőlködős üzemmódban.
Niemandsland
a Blut und Honig földje
Harmadik nap a legfotykosabb mindközül. Schattenreich again, egy 7a belemenés -kimenés, 7c belemenés - kimenés, 7c belemenés - kimenés. Nem jutottam fel standláncba, ez para... végtelen nem adja a szektor, összefutottunk Kubistaval, aki az itteni 9a meg 9a+ nyitotta, megnyugtató volt hogy a 7a-n ő is vergődött...igaz 50éves :D
Lackó lapkával fogja Tamáska 9a átmozgását... órákon át :)
a következő kiszemelt 9a
A hétvége sok szempontból mérte le az arcom, és számos területen okozott csalódást. Az elmúlt éveim legpocsékabb mászótúráján vagyok túl, amit semennyire nem fényesít egy 7c+ megmászás, mivel nem ez az, ami számít. Egy finomított Konklúziót jegyzek le, csakis csak Kimmel Zsófi miatt. Nem is konklúzió, inkább a saját játékom szabályai ezek.

Konklúzió: 
1, szar szektorba nem menni többet, nem kell gecizni a csapatszellemmel, ha keveset tudsz külföldre kijutni menj oda mászni ahová te a stílusodhoz megfelelően szeretnél
2, fix mászóparti. Nem feltétlen jó az embereket váltogatni, utálok páratlanul mászni. Ez így szopacski tud lenni eléggé, mármint hogy napközben sincs meg a fix parti, és a pszichémnek sem tesz jót a biztosítóember váltogatása... 
3. nem csinálni többet ilyen kocsiból átugrálást ide oda másik kocsiba. Ennyike.

1 megjegyzés:

almacsiga írta...

Gratulálok az első magyar 9a-hoz !

Ma kaptam egy linket egy rossz hírről is a Kaserbrunni kempinggel kapcsolatban:
https://www1.meinbezirk.at/neunkirchen/c-wirtschaft/kaiserbrunn-stadt-wien-zieht-die-notbremse_a1818906