2017. augusztus 21., hétfő

Split, Eusa Europian Universitas Chanpionship

EUSA - Egyetemek Európabajnoksága - Még javában tavasz volt amikor kaptam egy telefont Hellner Szelinától és egy invitálást egyben egy Horvátországban, Splitben tartandó versenyre mely az európai egyetemek hallgatóinak mászóversenye. Utolsó félévem mint főiskolai hallgató pont kapóra jött, Szeli mindent elrendezett nekünk -  méltóan rászolgált hát a faterina becenévre. :) A Magyar egyetemi mászók között természetesen Tomika volt a fő favorizált, rajta kívül még Simon Bence indulhatott volna, de ő nem mutatott különösebb érdeklődést a verseny iránt. Így maradt Tomika és én.
Tamáskával csak annyi teendőnk volt, hogy az indulás reggelén a megadott időpontban a BME parkolóba jussunk, innentől az egész verseny során a logisztikát tekintve mi hátradőlhettünk. A bme-s streetball válogatott 4 tagjával és két kísérőnkkel együtt nyolcan vettük célba Splitet a verseny helyszínét.
Az indulást megelőző héten a sajtó fröcsögött a spliti erdőtűzről, szerencsére egy héttel később ennek már csak a nyomait láttuk, élesben hátulról kevésbé. Egy gyors beszámolót fogok csak írni, a képek úgyis beszélnek és átadnak valamennyit a hangulatból, megpróbálom inkább a mászásra kihegyezni, mint a bulizásra és fürdőzésre, mindegyikből akadt azért... :)
felhőkarcoló játékosaink
szállásunk, a campus udvara
nagy ölelkezések mindenütt.. itt épp a boulderverseny előtt
szállásunk, fürdővel, hűtővel
...train harder
láblógatások
Sosem maradhat ki a famászás persze..
Kedden reggel váratlan meglepetés érte Tamáskát. A laktózmentes menü nem egészen úgy nézett ki mint azt sejtette szegény...
Éhes disznó makkal álmodik.. :D
sorbanállás a reggelihez...40perc
Kedden meglestük a köteles mászófal helyszínén található kis bouldertermet, egy átmozgató edzést tartottunk - itt kezdődött a spanolás is, végtelen kellemes csalódás ért a török mászókkal kapcsolatban, nyitottak, kedvesek, mosolygósak és hát igen, több száz szavunkat köszönhetjük nekik - ez sokszor adott a szójátékokra és poénkodásra okot.

Kedd délután felszedtük Barbarát, akit Tomika már ismert a cseh Erasmusos mászótrippjükről. Barbara elkalauzolt minket Sustipan-ra, a városhoz egyik legközelebb fekvő deep water solo mászóhelyre, melyről kalauz is van a neten. Kicsit csoffasztottuk itt a bőrt (én szoktam a vízbeesést), de azért nem lemászva magunkat igyekeztünk vissza a szállásra. A legtöbb fesszenetet a héten a reggeli, ebéd, vacsora időpontok betartása jelentette - de óriási szerencsénkre ebben Szelina tökössége sokat segített.
kávézások délutánonként.. és az édes semmittevés
deep water solo felé
Barbara és Tomika
a deep water szikláknál 4 méterről kibúvárkodott svájci
világkupás napszemcsi, ami kiderült hogy a belgáké
sportolók menyországa
Rómaiak által építetterődmaradványok
ez csak pár ezer éves
kis mediterrán feeling
Szerda volt a boulder verseny napja. 
Jól bemelegítettünk Tomikával, nem tudtam mire számítsak az utak alapján. Őszintén kurva nehéznek tűntek, az első ránézés után azt gondoltam a 8-ból jó ha hármat meg tudok majd mászni. A szabályzat ugyanis annyi volt, hogy egy boulderre maximum ötöt lehet próbálni. 2 óránk volt a 8 útra, melyek eszméletlen faszán néztek ki. Világkupás építőket hívtak akik igazán kitettek magukért; fogáskészletet, mozgást, kinézetet értékelve is a boulderek elég közel lehetnek számomra a 10/10hez. Végül Tamáskának 7-et, nekem 6 bouldert sikerült megmászni: 2 flash másztam, a másik négyet 2-3-4 próbákból atom felszikkadva. Totál kimásztam magam a selejtezőben, végül a 14. helyet sikerült megszerezni, Tomika pedig döntős lett. 
Rengeteg elemes, gondolkodós bouldert raktak fel, amikor a döntő előtt nézegettem őket átértékeltem eléggé a feladatokat. Nekem lövésem nem lett volna némelyiknek a megoldásáról, ami nem feltétlen jelenti azt hogy nehezek lennének, csupán a sok elem között nehéz jól meglátni a legokosabb bétát, amivel mászható az út. Versenyrutin. Végül Tomika a 8. helyen végzett.
reggeli relax a verseny előtt
tintahal, zöldségek, dinnye és persze kenyér
világkupa építőktől a színvonalas boulderek
Tomika, Luki és én
Ez még mászható boulder lett volna, de valamiért kiszopódtam..
hüvelyujj használási gyakrabbankéne
Tomiban gyönyörködik mindenki
Barbara a csajok döntőjében, (én verseny után egy óra alatt sem tudtam zónázni..)
Ez egy boulder!
Csajok bouldere iszonyatos fogáskészlettel
Fiúk döntő
Csaj boulder még mindig
Jobbra hátul a fiúk döntője, két megmászása is lett.
Tomika megy a zónáért

Ennek a bouldernek 2-3 különböző megoldása is lett végül
Csütörtök a köteles selejtezők és gyorsasági mászás napja volt. 
A selejtező két utat jelentett a helyieket és Tamáskát kérdezgetve ez olyan 7c és 7c+ körüli nehézséget jelentett. Tomika életéért küzdve le tudta Toppolni mind a két utat, így bejutott a másnapi fináléba, én szintén egészen kimásztam magam, 16. helyezéssel zártam a selejtezőt. Tomikának mondtam, hogy össze kell kaparnia a pucukáját ha jó helyezést akar elérni... a döntő hemzsegett a 8b+ feletti mászóktól és rajta kívül is voltak ketten akik már varrtak le 9a-t.
Este még sorkerült a gyorsasági mászásra, ahol Tomi megmutatta, hogy lehet a világrekord falon no-handet beadni, a felső időmérő lecsapását is no-handben egyszerre két kézzel abszolválta Tomi. A közönség persze óriási ovációban, amikor meglátják a Magyar trikós gyereket.
kb. 15méteres fal
Luki alkarja beteg...
az egyik selejtező útban
Szelivel
Luki és barátnője (2011 stoppolásom alkalmával ismerkedtünk meg)
nálunk még a szárazföldön is betiltották... itt meg hajókkal überezel? YesusÁjsten!
a koli cicája
Delicous and refreshing.:D Ritkán ülök olyan asztalnál, ahol három 9a-t mászott is ül,
most megtörtént.
ennél több hajam már nem lesz :D
A másnapi döntő sok izgalommal telt. Egyrészt szintén eszméletlen utakat raktak össze csajoknak és srácoknak egyaránt, de mindegyikben volt sajnos hiba és mindkét út esetén volt mozdulat ami egyszerre megszórt 5-6 embert. Csajokat még csak-csak szétszórta a selejtező, de a srácoknál akik sokan mindkét utat Top-ra mászták hihetetlen volt hogy az idő döntsön. Nagyon rossz szabályzat, de nem lehet mit tenni. Sajnos Tominak lecsúszott a lába az út elején, így végül 10. lett a döntőben.
Luki a döntőben
megkaptam az áhi-tott kagylótálamat is :)
belga srácokkal valamelyik est folyamán
csajok kacskaringózó útja a kékeken

Streetball döntőre belógások
A záróparti elég jóra sikeredett (a hét többi konszolidált bulijához képest) hajnalban tengerben megfürdéssel. A versenyszervezők minden estére más szórakozóhelyre adtak lehetőséget bejutni a versenyzői kártyákkal. Az utolsó este könnyes búcsút jelentett a hét során megismert mászóbarátoktól. Az őrült belgák, a mosolygós törökök és osztrák spanom Luki - akivel már 6 éve együtt trippeltünk Arcoban - poén emlékeket hagynak bennem. És érdekességet is. A másik négy magyar sráchoz valahogy mi Tomikával nem kerültünk közelebb. Pedig a nyitottság részünkről megvolt, mégis érdekes - hogy külföldi mászókkal egy hét lefolyása alatt - barátibb, mélyebb viszonyt lehet kialakítani mint a saját anyanyelvünkön beszélőkkel. A mászás tényleg mint egy nagy család..., egyre többször van alkalmam megtapasztalni.
Belgák elrejtették a cuccukat, számos challange későbbi színhelye
https://www.youtube.com/watch?v=vN9_SNj5wKQ
hajnal 3-4 felé tengerben fürdőzés a srácokkal
Hát búcsúzunk!
Összefoglalás. Tomikával mindketten megállapítottuk, hogy életünk egyik legfaszább hetén vagyunk túl. Végtelen fun és barátkozás és sok mászás persze 4-5 napon keresztül. Nincs is ennél jobb. 

Nincsenek megjegyzések: