2018. január 4., csütörtök

Bejgli Kupa 2017

Helyszín Százhalombatta, jelszó finomító, fahéj és bejgli illata lengi körbe a BXSC csarnokát. Zártkörű esemény, félig verseny-félig egyfajta klubtalálkozó minden mászónak aki a Battai szellemet érzi magában dobogni. 2012-ben másztam itt először, a verseny és a terem hangulata azonnal belopta magát a szívembe, az elmúlt évek és közös túrák; Lengyel Csabi papával, Druszával vagy Matusz Ricsi kollégával - (pár battai arcot jobban megismerve) pedig világossá tette, milyen szív és lélek van az itteni huligánokban. A nemrég Dániából hazatért Áron pedig egy tonnányi lelkesedéssel viszi a hátán a klubot, levéve ezzel az előző generáció válláról a terhet. 
Egy hónapja látogatást is tettünk Buddhával, a hely pedig öt év elteltével is önti magából "a mászós energiákat". Egyszerűen el kell menni battára és meg kell tapasztalni. Olyan közösségi erő van itt, melyet én sehol nem tapasztaltam az országban.
Biksi Bendegúz a fuvarunk, CS-vel álldogálunk a Duna mellett egy parkolóban. Hideg ősziesre emlékeztet az idő, nem is gondolná az ember, hogy másnap karácsony. 
Battán már zajlik a gyerekverseny és hamarosan mi is belecsapunk a lecsóba. A nevezési lap igényesebb mint bármelyik itthoni idei versenyen volt, a boulderek jó mozgásúak és változatosak. 10 könnyebb boulder, 5 bézöl, 5 bézölebb és 5 megabézöl a felosztás. 
4 óra időnk van a csapatásra, ami igazán élvezetes mert van időd mindenkihez csapódni és közösen jammelni. Segíteni és motiválni a tehetséges fiatalokat, mint például a fehérvári megamotivált Forgács Esztert, motiválni egymást mint Csét az egyik legnehezebb peremes boulderban, amit ráadásul a verseny legvégén csűrt le, az utolsó negyed órában - miután már egyszer leesett a topról. Elmenni és eljuttatni egymást "a küldés városába"... - ez itt ma nagyon átjött. 
A versenyt sikerült 24 Toppal megnyernem, az utolsónak többször leestem a topjáról, de nem is éreztem esélyesnek az uralását.
A battaiak a verseny után egy másik versenyt is meghirdetnek, aminek a lényege egy adott stílusnak mesterévé válni. Itt van mesterséges mászás kampóval, trepnivel, van jégmászás jégcsákánnyal az e-célra felerősített gumi fogásokon, van technikás salsa, van erősen állóképességet kívánó 50mozdulatos kör, és van maxerős peremes súlymellénnyel. 
Az eredményhirdetés után végtelen tombolák kerülnek kiosztásra - majd Szabiék kocsmájában egy zártkörű buli veszi kezdetét saját DJ-vel, tánctérrel, hatalmas bográcsnyi étkekkel. 
A 24.-e reggelén a kocsma egyik kanapéján térek magamhoz a hálózsákban, többed magammal - és a Szabiéknál megivott egy liter kávé után érzem csak az erőt a haza vonatozásra. 
Zárásnak egy Csé által említett mondattal búcsúznék: "Fater két verseny van az országban amire minden évben mindig muszáj elmenned. Az egyik Zsombó, a másik Batta!" Ámen50 mozdulatos őrület
átmenet
plafon befejezés
barninak nem kő se sisak se cipő


Nincsenek megjegyzések: