2011. január 27., csütörtök

Egy majdnem 8A

 Csak a fényképezőgépek hiányoznak. Wir sind Kínai.
Már nem is nagyon tudok mondani olyan hetet, amikor nem nyomtuk volna a Bakony valamely újdonsült boulderparadicsomában. Bár az első (s már ez is javított) kiadásban szerepel kb. 55 boulder, egyszerűen szinte folyamatosan akadnak be az új utak. Pistike valahányszor kimegy, mindig új megmászásokkal tér haza, és nem kunsztokkal; kőkemény boulderek ezek. Sőt sokukhoz még kimászás is tartozik, már csak a feeling kedvéért. Sajnos az továbbra is igaz a helyre, hogy melegedő utak nem nagyon akadnak, a kőzet sajátossága a kis fogásos, néhol reibungos, néhol lukas formakincs. A legérdekesebb szerintem, hogy az ember sokszor megy el sziklák mellett azt mondván, áhh törős, ilyen-olyan, nem ez az igazi, de esetleg valamiért mégis elkezd ott boulderezni. Pár hónappal később pedig etalon boulderek fekszenek a falon, és sokszor ezek a legszebbek.
Csak mert sütötte a nap
Az előrejelzés hideget ígért ugyan (-5/-2 °C), de szél nélkül. Sok mászó bújik meg a legújabb, végtelen lehetőséget tartalmazó termekben, s edzenek ilyenkor a következő szezonra, s csak hébe-hóba akad egy-egy külföld a keményebbeknek. Persze ezen lehetőség nem kíméli a pénztárcánkat. Így nehezen jönnek össze az emberek egy-egy ilyen tripre, főleg ha a hőmérséklet sem az az igazi kellemes. Ám Borbély Gábor, Ágh István és Dede Laci nem az előbbi csoportba tartoznak. Pistivel először egy Ausztriát tervezünk (természetesen Tahlhofergrat), ám teljes kocsi nem jön össze, marad a helyi 'forradalmian' új lehetőség: Ördög-árok! Bár a kezdeti buszelnézések után, 11 körül kiérünk a parkolóba. Az idő maga a tökéletesség: 1°C, napsütés, páratlan-párátlan levegő, semmi orkán.

Felmegyünk a hegyoldalra, majd kis tanakodás után a Niagara szektorhoz megyünk. Pisti mászott itt egy új utat, kis dinamikus mozdulat az elején, bár csúnyán de sikerült elsőre lenyomni. Albatrosz névre hallgat a beszállásnál lévő alul húzó alakja miatt. Gyorsan mászok a kellő bemelegítés miatt. A traverz beszállása tartogat meglepetéseket, de nem olyan rossz mint elsőre gondolnánk. Ám a vége! A nehézségnél vacilláltunk a 7A/A+on de szerintem felfelé billen a létra, nem érzem sokkalta könnyebbnek a Lowridernél. Gáborral miután bemelegedtünk, könnyedén sikerül lecsapni, a megmászásnál még egy nyögés sem volt. Pisti mászik egy új utat, ezt 6C+ ra lőjük be. Neve Gigasztár bloc, a beszállófogás egyezősége miatt. Azt hiszem másodikra tudtam megmászni. Amikor egy hete kint voltunk Balázs mesél egy traviról ami akár 8A is meglehet. A fal inkább pozitív mintsem függőleges, egy pocakon mész át, és nem látod a lépéseidet. Pisti első próbájában a végén minden mozdulat hatalmas nyögésekkel lett meg, nem hittem volna a percekkel későbbi sikerben. (Akkor jogtalanul mondtam volna: Ich bin néger!) Ám Erős a Pista! Rögtön a Gigasztár (így hívják a travit) megmászásom után, letolta az ő traviját is, name: Leo & Fred. Olyannyira komoly mászást láthattunk, hogy szinte csak belőlem hozott ki feszültséget, hogy üvöltsek a végén. Érdekes formakincsű út, nem a fogások nagysága határozza meg a nehézséget, hanem azok helyzete. Ez így érdekes mondatnak tűnhet, (mert azt mondanád ez mindenhol így van) de itt szerintem hatványozottan igaz. 7C
 Pisti és a travi
Gábor pár próbából leküldi a Niagara állóstartost, majd kiderül, hogy tőle balra is lehet csinálni valamit. Egy statikus és egy dinamikus mozdulat jóvoltából meg is nyílt két új út. A Statikát (6A+) Gábor mászta ki elsőnek, a Dinamikát Pistike (6A). A vicc ebben hogy a statikát szinte dinamikusan, a dinamikát pedig statikusan sikerült lenyomniuk. :)
 Repülőőők
 Laci és a Hangyás
 Bodri foga
 Tapasz, grimasz, Lowrider
 A fények, a hangok, az árnyak
Laci a Lowrider utolsó mozdulata előtt
 Józsi Barát 7A
 Én ezzel húzom az egyujjast!!! :)
 "ez a kemény nem a faláb"
Izmos kocka has, üres fej, te is csak kirakatbábú vagy...
 Kiesni az utolsó mozdulatból
Ha ló nincs, a kutya is jó
Egyiket sem sikerült megmásznom, nem voltam elég motivált és a magasabbak amúgy is szopnak ebben az útban. Megjött Laci és Ági, visszamentünk a Lowrider szektorhoz. Gábornak a Bodri nevű 7B nyerte el a tetszését, így ott kezdtük a mászást aminek utólag örülök, hiszen különben nem mentem volna bele a "Matyi odalett" 6C+ ba. Legutóbb semmit nem éreztem ebben az útban, most viszont talán ötödikre beadta. Nagyon tetszik, biztosan fogom máskor is mászni, mert nagyon szép út. Laci hangyázik, Gábor kutyát simogat. (Hangyás (a) Bodri) Én is dobok rá egyet, de annyira gyilkos fosások vannak benne, ha már így szőrözök azt mondhatnám Bodri fogai élesek, s meg is harapja Gábort. Hagytuk a boudlert. Gábor és Laci nyomatják a Lowridert, én a Big Sziti Lájfot rakom össze, Pisti pedig molyol valamit néha nagyokat nyögve. Nem si foglalkozunk vele igazán, mindenki tolja a saját projektjét a szivacsrengeteg fölött. Fel se ocsúdunk mire lecsapja a kunsztot, majd a kimászást. Egy újabb FA, talán a 63. itt? Könnyen lehet. Laci megmássza a Lowrider-t, majd zárásképpen (utolsó lehetőségét kihasználva :) a Józsi Barát 7A -t. Elköszönünk a rövid délután után. Gábor nagyon közel van a Lowriderhez, sok jó próbája van s egyszer már a toppot is megcsapja. Pont mint én, pár hónappal ezelőtt. Persze először ideges az ember, de aztán csak mosolyog egyet: -Áhh majd legközelebb! :)
  kiesni egy nemzetközi "traverztalálkozóból"
Nekem is van sok jó kísérletem a nagyvárosira, remélem legközelebb sikerül. Gyönyörű egyben.
Természetesen a megmászások mellett volt rengeteg kísérlet más utakra is, kellemes fáradtságot érzek, s szeretem ezt az érzést. Meg kell még említenem, hogy Pistike előző nap Dudaron lenyomta a Mroczna tutaj ülőstartos kiegyenesített direkt változatát. Tutaj extra 7C Ez nem mehet így tovább, Pisti kurva erős most, vagy el kell törnünk az ujjait, vagy meg kell másznunk az útjait. Az utóbbi mellett döntök, így jutunk a történetben oda, hogy másnap Dudaron találom magam. Bőr nuku, motiváció full. Getscho!
Összesítés:
Laci:
     -Hangyás 6A
     - Józsi Barát 7A
     - Lowrider 7A+
Gábor:
     -Dinamika 6A
     -Statika 6A+ FA
     -Niagara 6A+
     -Albatrosz 6A+
     -Gigasztár 7A+
 Pistike:
     -Dinamika 6A FA
     -Statika 6A+
     -Gigasztár bloc 6C+ FA
     -Ha ló nincs, a kutya is jó 7B FA
     -Leo & Fred 7C FA
Bálint:
     -Albatrosz 6A+
     -Matyi odalett 6C+
     -Gigasztár bloc 6C+
     -Gigasztár 7A+
Bubb Feri feltöltött pár képet, mely az elmúlt években készült és egy remek írás. Bár én inkább Ördög-árok párti vagyok, azért elgondolkodhat a publikum vetekszik-e eme hellyel. ?!

Erős Pista Szentbékkállán (BHSK) from Izer Bálint on Vimeo.

5 megjegyzés:

barna írta...

Az egész bejegyzés BÜNTET. Igazán zsír lett. Grat...

Nándi írta...

Óriási a bejegyzés, a képek!! El nem tudom mondani mennyire Ördög-árokba vágyom amióta egyszer ott voltam :P

Kéne valamelyik jobb hétvégén egy nagy közös csapatás!

Szerintem egyértelműen a hazai legjobb boulderhely!

Izer Bálint írta...

A véleményével: EGYETÉRTVE!

A közös csapatással: MÉGINKÁBB !!!!!
:)

aghistvan írta...

Downgrade Tour vol.2 :-):-):-)

Let's go!!!

Nándi írta...

:D