2011. március 6., vasárnap

Számháború

 Lajkó Bendegúz tollából:

Napok óta figyelem a yahoo időjárás jelentőt, szombatra stabil napos időt ígér Várgesztesre.
Nagyon vágytam már egy kis jó idő után és talán gesztes ilyenkor a legszebb. Szokásos telefonok, szervezkedés, de a végére megint csak ketten maradunk.
Már megszoktam és nem is igen bosszant, csak így k***a drága szegedről egy napra felautózni.
Virág Imi barátommal indulunk reggel 7:30-kor, az örök hó birodalmából.
Szegeden 20 cm hó eset az elmúlt hetekben és ettől már egy kicsit ki van mindenki, mintha megfordult volna az ország és északon lenne dél.
Nem sokat pöcsölünk, bedobjuk a csomagokat a Skodálatosba és már repülünk is a pályán M5-M0-.
Szokásos M0 dugó, nézem a mellettem álló virslis céllövöldés kocsit az összes létező sztárral felfestve az oldalára, amikor egyszer csak hátulról belénk szállnak.
Jól bevágtam a fejem, lehet hazafele sisakban jövök. Rendőrhívás, még nagyobb dugó, közös megegyezés és megállíthatatlanul folytatjuk utunkat.
Beérünk gesztesre, megvesszük a napi reggelit, alma, keksz, joghurt és már tudom hogy ebben az időben nem enni fogok.
Fel a zsákot és irány a fal. A kristálynál Kocsis Ricsiék mászogatnak, hátrébb Vad Norbiék, korán van még, de azért már a könnyebb részeken sokan vannak.
Bemelegítünk és elkezdünk mászni, először egy VI-os, majd VI+ , VII-. Megérkezik az Everest különítmény aki IV-est mászik TR több cuccal mint aki az El Capot mászná. Cigiznek, kiabálnak, ehhez már öreg vagyok, visszamegyünk a kristályra. Megpróbálom a Patyomkint, 2008ban simán elmásztam a második nittig,de a kunszt nem ment, most nincs semmi gond szépen nyugodtan megmászom. Örülök és megnő a motivációm, jöhet a projektem.
A bánya falon másztam tavaly egy új utat, egy nagyon szép repedés, ami egy kis tetőbe ér bele és itt van a kunszt. Miután megmásztam szemet vetettem egy baloldali "nagy tető"-s kimászásra. Sokat gondolkodtam rajta, hogy hogy lehetne biztosítani a kunsztját, egy kötéllel vagy kettővel kéne? Azt tudtam, hogy az utolsó ékem a nagytető alatt bombabiztos,ami utána jön az rejtély .Akkora volt a motivésön, hogy a befelsőzést elvetettem etikai szempontból, nagy falon sincs lehetőség, különben sem vagyok én barlangász.
Gabót megkértem, hogy kamerázzon, beöltözök, mint a karácsonyfa. A szimpla kötél mellett döntök, nem olyan rossz a kötélvezetés, amit kell azt majd kihosszabbítok. Gabó lenyomja a reccet és elindulok, az alját ismerem,de érzem a hideg kő meg fogja szedni a vámot. A tető alatt vagyok az bomba ék már bent van és teszem el a 2.-es Fr-et a tetőbe, shake left, shake right......Sarok ide, letekerés oda, de a végén csak beleülök, hogy rendezzem a gondolataimat. Megvan az elképzelés és már fölé is mászok a tetőnek, egy felelőtlen lépés ballal és már repülök is lefelé. Minden tart! Felhúzom magam a kötélen és átnézem a friendeket. A 2.-est kicsit megigazítom, behúzatom magam és kicsit pihenek. Egy reccsenés és már szakad is ki a 2.-es. Zuhanok, de a bomba ék megtart. Friend a kötélen, a behúzó drót eltört, nem értem, ezért miért jött ki, de sebaj, mondom Gabónak; van másik 2.-es is nálam. Szerintem teljesen őrültnek tart, de én meg akkor is megmászom. Berakom a fr-et és már mászom is át a kulcsot. Brutál piaz láb leteker bal pontos és már állok is föl, az esés elmarad. Matekolok a 0.5-ös fr.el, meg valami kis rézékkel, de durranok is, inkább kimászok innen már nem eshetek le,Felérek! Üvöltök! Standolok és indulok vissza, vár a megmászás. Tea, nápolyi kis pihi és az éles próba gondolatától belül valahol nagyon mélyen megremegek. Miért nem jó nekem a VI-os másfél méterenként jó nittekkel, fasza standal. Nem tudom megmondani. Bekötöm magam,erősödik a belső hang,de ahogy fellépek a falra az egész testembe érzem visszajönni az erőt. Mindent tudok, a cucc tart és meg, meg tudom csinálni. Tető,1-2-3 minden köztesben bent a kötél, jöhet a boulder. Hanyattfekvés, sarkalok és kaszáspókosan keresztbenyúlok, ballal egy kis perem, láb keresztbe, bal kiszúr, jöhet a piaz, lépés pontos, akasztom a 0.5-öst és örömömben kiáltok egy nagyot. Meg van, amiért küzdöttem,ez megéri a rengeteg edzést, nélkülözést, utazást. Megállunk a Krisztinánál  megisszuk az áldomást az útra, a Számháború nevet kapja és 7b-re adom,de ez nem szentírás, remélem mielőbb ismétlik és finomodik a fokozat. Elkezdődött a 2011-es szezon!!!!!

8 megjegyzés:

Izer Bálint írta...

nagyon jó írás, főleg a megigazítom a friendet, majd reccs... ez valóban durva. Nem csak Gabó tart őrültnek...neked nincs ki egy kereked haver !!! :D mentalgame

Névtelen írta...

Minél inkább E,annál inkább mászás :)
Ez csak E4 körül lehet,jó a kő :)
Bendi

Bogyó Dávid írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bogyó Dávid írta...

szép út lehet, jó az a tető :D atom kis írás - üdv az Alföld másik szegletéből - apropó Hohe Wandra keresünk embereket egyenlőre 50-50% alapon, de hétfőn kiderül biztosra hány hely van

Gabo írta...

Gratula a megmászáshoz Bendi! Remélem sikerült valami használható videót rögzítenem.

gábor írta...

Grat az úthoz, nagyon kemény lehet. Mindenképp kipróbálom :)

Névtelen írta...

Köszi Gabó,jó lett a videó,vágjuk és felrakom,a megmászásnál,meg leraktuk egy kőre a telót.Csak a fr.kiszakadás nincs meg,de sebaj így nem horror lesz csak thriller :)
Remélem a törölt bejegyzés szerzője nem gondolt semmi rosszat,nem helyezem elé a trad-ot a nitteltnek,csak én jobban szeretem.
Gábor!Örülnék!Szólj,mert drukkolnék!

üdv:Bendi

Bogyó Dávid írta...

ne legyetek paranoiásak csak elbasztam a helyesírást az eltávolítottnál :D
szerintem trad mindenek felett- egy jó ötös repkó ékekkel mindig jobb egy jellegtelen hatosnál nittekkel - szerintem