2011. június 30., csütörtök

fjucsur iz májn - fjucsur vilbí májn

Pár gondolat fogalmazódott meg bennem a szerdai Tardos után. Talán a fronttól, a meleg párás levegőtől, vagy az eső okozta stressz miatt élcelődtünk egymással aznap túlontúl sokat. Volt pár dolog ami említésre méltó lehetne, ahány hely annyi szokás. Gábor mondata mára már-már jeligévé vált: Toprope csak a buzik másznak! Ez általában igaz is, eltekintve pár esettől. Miután Gabó tegnap megmászta az Ébent(!), én is belementem, életemben először de csak Toprope. Ő értetlenkedve kérdezte miaz hogy felsővel akarom mászni? Amikor ő projektelte, köztesről köztesre esett-kellt, míg nem felért a standig és összerakta az utat.
2 dolgot tudok felhozni a mentségemre.
- Első ok: miszerint sok esetben érdemesebb felsővel mászni bizonyos utakat (nyilván amit így is lehet), mert sok esetben a kunszt mozdulatokat így tudja az ember jól kivitelezni, rájönni a legjobb bétára, a legjobb lépésre. Nincs mögötted egy "rejtett" stressz (eséstől való félelem), és sokkal hamarabb rá tudsz jönni a legmegfelelőbb bétára.
-Második ok: még élni akarok. Szerintem nyíltan kimondom, hogy ennek az útnak a nittelése ne pocsék, hanem tragikus. 6 akasztás a 24 méteres falon még gyenge matekkal is 4 méter. 4 méteres köztes távok!!! Nem biztos, hogy 4 méteres köztes távokkal szeretnék projektelni. (Az egész logikus, mindenki lázad, hogy minek topropeoznak ennyien? A válasz kurvára egyszerű; jól kell nittelni az utakat= na ezért ropropeoznak Tardoson annyian. Persze elhiszem hogy 20 éve egy 4 méteres nitt-távért összetette volna a kezét az akkori mászótársadalom)
Persze lehet mondani hogy féltem, (Gábor tuti ezt gondolja és mennyire igaza van), de ez már bőven a számomra nem élményt okozó mászás lett volna, hanem a halál félelmet okozóé. Jó eddig szar dumának tűnik biztosan. Nyomatékosítsuk. Légy te mondjuk egy olyan mászó, aki mozog már a IX-es fokozatban. Menny fel elölben a Takonykoron, (a fal közepén a no-hang rest pontig 7+/8- utána kezdődik a pitty-putty, de a plafonig kb. 9- lehet.) Tehát ott állsz a plafon előtt, van egy kétujjas mély zsebed, és egy kétujjas kis peremed. Pihensz. (Ha tudsz, ha nem úgysem tudod megmászni.) Szóval pihensz, és akasztod a plafonnál lévő utolsó akasztást. 4 méter vár még rád, 20 méteren vagy. A standakasztó fogásig, minden fogásod oltári reibungos fos lesz, semmi biztos, semmi konkrét. Az utolsó 4 méter a legnehezebb és itt már nem csak az út okozta nehézségekkel kell majd megküzdened, hanem az alkarod okozta savasodással is. Nos ha te egy annyira etikus mászó vagy, hogy úgy gondolod derogáló lehet látni, hogy valaki topropeozik, akkor menny bele ebbe az útba. Esni nem kicsit lehet, - Puha esés, de lejössz egészen a párkányig - mondja Kornél (Payer)
Persze más ha felsővel begyakorlod, rájössz a neked legoptimálisabb lépésre, legjobb kézsorrendre. Ezeknek a dolgoknak hatványozott szerep jut ebben az útban. Miután már tudod mit hogyan kell megcsinálnod, hazamész, beleülsz a fekete foteledbe és átgondolod, ki vagy és mit akarsz. Meg akarod mászni? Mennyire nagyon? És ha meg akarod, ki fogod kapcsolni az agyad és nem törődsz se a félelemmel, se a magassággal, se az eséssel. És akkor majd talán megmászod. Kíváncsi lennék eddig hányan mentek bele elölben a Takonykorba, és hányan mentek fel a standig, úgy hogy addig egyáltalán nem ismerték az utat. Ez a szám valószínűleg a nullához közelít, de mindenesetre nagyon kicsi.
Szóval ezért nem hülyeség néha a toprope Gabó. :)

Egyébként ha már itt tartunk az elszántság a lényeg. Egy Klettern magazinból fordítottam egy három oldalas Ondra interjút (tudtátok hogy van csaja???) Érdekes, amikor azt mondja mennyire fejben dőlnek el a dolgok. A legrosszabb teremben is lehet edzeni, az egész csak azon múlik mennyire vagy psyched! Joci hívta fel a figyelmem, hogy nézzem meg amikor megmássza a Papichulot. Akkora elszántság látható az arcán, amikor mászik 10 métert az utolsó köztese fölé. Félelmetes és ugyanezt csinálja a La Planta de Shiva-ban is. Szerintem ez lesz az amit nagyon nehéz lesz megtanulnom, és talán másoknak is. Mármint ő szerintem azért annyira jó, mert nem a saját szintjén mászik, nem is a határán, hanem felette. Igaz, ha megmássza akkor már az lesz a határ, de ezért tudja ő annyira kitolni a dolgokat. Az egész csak Kopfsache. De a politizálást befejezem, inkább elmegyek és nyomok egy pull-up szesönt.

8 megjegyzés:

Fidi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Fidi írta...

Valóban... külföldön egy jól nittelt útban én is nehezebbeket vállalok a saját szintemen, ez szerintem egyértelmű. Ha 2 méterenként lenne nitt többen másznának előlben. De ez van, ezt kell szeretni... edzeni kell pszihére. Lehet azért mennek jobban külföldön az ilyen utak mert itthon megerősödik az elme...
Régi utakról van szó... régen ez volt a norma... "elpuhultak" a mászók, úgy mint az élet más területén is más dolgokban... régebben minden nehezebb volt, de mára már minden kényelmesebb lett. De utólag nem lenne etikus nitteket tenni bele, legalábbis a legtöbben elleneznék...
Még egy örök igazságot fűznék hozzá:
"ami nem öl meg az erősít!"

psyche up!!

almacsiga írta...

Egyetértek.
Biztonságos nittelésnél természetesen van értelme elölben próbálkozni, ha tudod a fokozatot.
Biztos én is puhány vagyok, de projektelni elölben szerintem nem sok értelme van, csak feleslegesen használódik a biztosítórendszer összes tagja és még sérülés is benne van a pakliban. Nagyobb nitt távolságoknál ez csak fokozottabban igaz.
Ebből kiemelném a nittek felesleges terhelését, mert ugye az nem saját eszköz. Az, hogy valaki szétcseszi a saját kötelét az az ő dolga, de rohadtul idegesít, amikor fityegő nittfülbe próbálok akasztani a kunsztban, ami valószínűleg nem véletlenül lazult meg.
Horvátoknál látom sokszor, hogy alig tudnak normálisan megmászni egy VI-os utat, de VIII-asokban vagy felette erőlködnek elölmászást imitálva, persze nem esnek, hanem minden irányból rángatjak a nittbe akasztott köztest.

Névtelen írta...

Bálint!

Szerintem abszolút nincs rosszul biztosítva az Ében,ahol kell ott van akasztási lehetőség és akasztó fogás is.Te tudod,én belementem előre OS az Aranykor-ba.Azt gondolom,ha egy adott út az OS szinteden van,vagy annak határán,azt kár lenne TR elrontani.Én abból indulok ki,hogy egy alpesi több kötélhosszas utat se lehet befelsőzni,így marad az OS próba.Szerintem teljesen másképp gondolkozol,lépsz,mozogsz,ha alúlról jön a kötél és a későbbi stílusodat is szebben építed,mint a TR-ozással.Lehet hogy az adott út megoldására hamarabb rájössz,mintha minden rossz kísérletnél repülnél,de akkor még ott az a két mozdulat,amivel leveszed a köztest és berakod a kötelet.És akkor még nem is beszéltem a kedvencemről amikor ki kell választani OS a jó éket,vagy a friendet.Annak ellenére én is az etika elé helyezem a biztonságot és nem tartok senkit buzzancsnak aki felsőzik. Sonnie Trottert is láttam felsőzni :)

Na üdv Nektek Mászóbarátaim!

Bendi

Izer Bálint írta...

ááá élvezem a kommenteket, almacsigáét is, de már vártam Bendegúzt! :D

Reflektálok: Belementél az Aranykorba, és ........NEM VOLT SEMMI!!! Érted? (Ne haragudj hogy ilyen durva szavakkal írtam le)
Hiába mentél bele az aranykorba, nem tudtad megcsinálni a tetejét. de a nyakamat ráteszem, ha tr mész bele, akkor simán rájöttél volna a jó bétára. És ez a lényeg! HIdd el! Amit mondtál hogy magasságfüggő, az hülyeség. A pulinka meg biztos gyenge volt akkor, aki a fenevad kulcsrészét dinamikusan megtudja csinálni -mert ezt láttam élőben- az az aranykoron egy móricka viccet mesélve is felmegy. És te alattad is van már egy 8b!

(Lehet hogy megadtad a lehetőségét az OS kísérletnek, de elbasztál jó eséllyel egy second go! Toprope átmozogtad volna, tudnád a tetejét, és másodikra akár RP, de megmászhatod. Így meg csak annyit nyertél vele, hoyg elkedvtelenített, -áhh ehhez alacsony vagyok nem fog sikerülni. A faszt! erős vagy és megoldod technikából. Mindent csak ki kell lépegetni.
Sőt állítom neked könnyebb lenne pont megakasztani az utolsó köztest ami nekem oly lehetetlennek tűnt. Legközelebb légyszíves menj bele toprope. Ha akkor se tudod megcsinálni akkor aláirom az igazadat!

Abban viszont lehet van valami hogy "másképp gondolkozol,lépsz,mozogsz,ha alúlról jön a kötél", de pont itt is az van, hogy ááá nézzünk engem, mert én nem sértődök meg ha hülyeségeket írok magamról. :)
Szóval én most projektelem a Halászokat (9+). tudásszintem határa az út. Sosem mertem belemenni elölben mert a kunsztban már a bokád alatt és egy méterrel balra van az utolsó köztes. És a kulcsmozdulat annyira nehéz, hogy szerintem eddig olyan 38:5 höz az arány, hogy hányszor sikerült, és az 5 a sikeres próbák száma sajnos. Elölben most csak azért merek belemenni, mert belekerült a megmászás óta még egy nitt.
Nem az esésről van szó, hanem, amíg projekteled a begyakorlás értelméről.
Sonnie Trotter meg bassza meg amiért még baseball sapkában is ilyen jól nyomja... :)

Névtelen írta...

Élvezem a csevegést,és az nem baj,hogy bizonyos dolgokról más és más a véleményünk :)

Mindettől függetlenül a hévégén a Laurát is alulról fogom próbálni! :)

Az aranykort meg megpróbáljuk legközelebb is :)

Jó mászást Barátom,ha kimész Kotecnikre és aztán csapassad keményen :)


Bendi

Bogyó Dávid írta...

"A válasz kurvára egyszerű; jól kell nittelni az utakat= na ezért ropropeoznak Tardoson annyian."

Tardoson szerintem azért toprope-oznak annyian mert sokan járnak oda és ezt látják, ez a divat! Tardos jól van nittelve, szerintem az egyik leglogikusabb az országban - ahol jól lehet akasztani ott a nitt - persze a konkrét utat nem ismerem, de a tardosi nittelés általában faja. + javaslom a zempléni klasszikus utak mászását amiben még régi a nittelés - na az szar (sok esetben a helye és a minősége is ;)

gábor írta...

TR próbálkozni csak arra jó, hogy minél gyorsabban meglegyen egy adott projekt, ami hasznos az ilyen 2-3 napos trippeken. Előlben meg több az edzésértéke, ahogy azt írtad is.

És én is kitartok amellett, hogy a tardosi utak jól vannak nittelve!

És én pl a Kamen Mudrostit (7b+/c), meg a Levitacija-t (7c+) előlben projekteltem és mégis meglettek két-két nap alatt.

Sőt, a plafon utakat nem is LEHET toprope mászni.