2012. április 10., kedd

Nyuszi délvidéket hozott

Mórágy Travi 6A+
Sarkazós 6C
Árvák Könnye 6B+
Kaj 7A
Isten ereje 7A+
Köszönöm a tapsot, virágokat az öltözőbe... 7A/A+

Eme utak születtek, avagy lettek megmászva kint Mórágyon, Szekszárd közelében, Tolna megyében. A legtöbb magyar mászónak fogalma sincs mik vannak az ország más pontjain (mindenki -jogosan- a saját háza előtt seperget), amik akár csak egy százassal vannak a fővárostól ím odébb. Bárki aki kérdezte mit csinálok a "Húsvéti szünetben" , avagy merrefelé mászok, mindenki csak ezt válaszolta válaszomra: -Ott vannak sziklák???
A húsvét számomra új dolgok és emberek megismerésével telt. Bár nagyon motivált lettem volna a Pécs közeli brigáddal csapatni egyet babás szerköveken, ahol a traviprojekt is fut, most az eső elmosta és helyette maradt a kis Mórágyi szikla. Nem állítom, hogy legjobb mászóhely az országban de a kőzete elég ritka felénk...

A 1990. évi népszámlálás szerint csupán 848 lelket számláló helység csaknem hatezer éves történelmi múltra tekint vissza. Mindezt azon egyedülálló természeti adottságának köszönheti, hogy a Magyarországon másodsorban a Velencei-hegységben megjelenõ gránit kõzet mellett kizárólag még Mórágyon emelkedik a Kárpát Medence különbözõ mélységeiben húzódó Variszkusz Õshegység egy gránit tömbje a földfelszín fölé. Mórágy Tûzkõ-dombja még napjainkban is számos titkot rejt az archeológusok számára. Az idõszámításunk elõtt 5500 - 3400-ig tartó Újkõkorszakból kerültek itt elõ az ásatások során pattintott szerszámok és emberi csontvázak, melyek emberi település maradványaira utalnak. A "Mórágyi Vénusz" csontváza a mai napig megtekinthetõ a szekszárdi Wosinszky Mór Múzeumban.  (forrás: Wikipedia)


Szilvivel és Árpival látogattuk meg a helyi kis csodát, amit első tekintésre felteszi az ember a kérdést, hogy ezért jöttünk? De aztán hamar elválik a vér a víztől, sokadjára se megy a bemelegítő travi. A kőzet formái miatt, inkább azt mondanám hogy csak egy-két út nyitható itt, itt ott zsebek bukkanhatnak fel a sziklából, bár valószínű hogy kunsztokat csinálva egészen tán 7B-ig is el lehetne jutni. Árpika megmutatta a régi kunsztokat, kitaláltunk pár újat is, de valószínűleg a legnagyobb kihívás és élmény az általam eddig legreibungosabb út megmászása volt, már amennyire lehet a grániton reibiről beszélni. Ez a kőzet tényleg olyan mint a mesében, két kis kiálló dudor, és már az egész súlyodat megtartja. Az isten ereje és a Köszönöm a tapsot virágokat az öltözőbe, a legreibungosabb útjaim közé tartoznak, 7A+ adtam nekik, több mint óra projektelés után nem is mernék kevesebbet mondani .... :-)


Persze én is azt mondom, hogy 100 kilométereket nem érdemes utazni egy kis gránit kőfejtőért, de aki Pécs felé jár, az semmiképp se hagyja ki hazánk ritkaságának kis játszóterét, ízelítőnek tán:
Eddigi legrosszabb videó lett, sajna rossz a program és nem lehetett mit kezdeni, időm se volt sok.. na mindegy. Ez Mórágy: Szarból paradicsomot!

Nincsenek megjegyzések: