2012. június 26., kedd

Hirschwände, amikor mindenki 7B-t mászik...
 team-(gábor fényképezett)
 
 Árpi 6C flashben
 Gábor orfűi fesztiválozásáról hamar lemondva minket választott, és így már öten voltunk a jó öreg Seat-ban, mely úti célul a világ seggét tűzte ki.
Nincs vicc, bizony "Arsch der Welt" volt a fő program. A srácok este indultak, nem sokkal 9 után szedtek fel engem is Veszprémben. Az út a hátsó ülés közepén korántsem volt kényelmesnek mondható… Gábor és Árpi nagy vállai között. 1 körül értünk az általunk tippelt parkolóba, amikor elkezdett cseperegni az eső. Robi és Ádám a kocsiban aludt, mi Árpival valami sátornak nevezett ponyvát húztunk magunk fölé, kevés sikerrel de adott némi meleget és védelmet az eső ellen. Egy órával később kopog Gábor: engedjük be. Nekem csak mosoly van az arcomon, Árpitól halk, puffogás szerű nyögést hallok.  Gábor az oldalán fekve helyezi kényelembe magát kettőnk között, de a hely annyira szűk, többször eszembe jut a Lehel téri „buziklub”…
Árpi nemsokára az autót választja inkább, 2-től már zuhog az eső. Reggel 7 órakor egy autó zúgására ébredünk, már-már előttem a két náci kinézetű vadőr, akik múltkor elkaptak a sátrazásért. Robi kelt minket, összeszedjük a sátrat nehogy baj legyen belőle és már a haza utat tervezgetjük.
Gábor megcsinálja a reggelinket, amiért a sátor melegét élvezhette, majd megnézzük azért hátha szárazak a falak. Fent óriási meglepetés vár minket.
Kezdetben a könnyű utakon melegítünk, de ez csak függöny vágyaink előtt, a kalauzban sorakoznak az fb. 7C/8A utak. Egy 6C flash-el kezdünk, ez a boulder lesz Robi és Ádám aznapi projektje, és sikeresen mindegyikük abszolválja is. Ezzel ez lesz az eddigi legnehezebb boulderük.
Gábor, Árpi és én egy  17 mozdulatos 7A travit nézünk ki, mely nem túl technikás, egy kemény reibungból való felnyúlás jelenti az igazi problémát. Gábor rájön a jó bétára és bár nem lesz könnyű a kulcsmozdulat, külön mégis megcsinálható.

Némi lelki támaszt és vigaszt nyújtunk egymásnak azzal, hogy sorra kiesünk a kulcsmozdulatnál, ám egyszer csak Árpi megtartja a számomra lehetetlennek tűnő fogást, és megmássza a travit. Csöndben hümmögünk, ezt nem hagyhatjuk annyiban. A következő attempt számomra is elhozza a "th-go"-t, ahogy néhányan a megmászást emlegetik. A top jó magasan van, nem szoktunk hozzá ehhez, de a V12 pad jól tompítja a majd' 5 méteren lévő topfogásból való érkezést. A lendült alább hagy, Gábor lelkesedése csorbát szenved. Bár ő pörgetett rá minket erre a boulderre, most nem tudom hogy tudnánk mi visszahozni az ő motiváltságát.

Egy 6C+ (sziklán 7Anak) titulált utat nézünk ki, dobok flash-t de nem csak ez, a következő próbák mindegyike bukta. Kell egy kis idő mire olvasni tudom a sziklát és a legjobb bétát pillantom meg, bár még így is kell egy plusz próba a poros fogás miatt. Árpi és Gábor is könnyed megmászással hagyja ott az általunk csak: Nasenscheidewandverkrümmung-nak emlegetett utat. A kalauzban a 7A és a 7C+ között nagy űr tátong, a közte lévő fokozatok üresek. Azt másszuk amit még tudunk, és egy 7A+ nak titulált kis impozáns áthajlás alá tesszük le a pad-et. Dobok rá egy flash kísérletet, ami természetesen hatalmas káromkodásba fullad, mint a következő éles próbák. Nagyon felpörgetem magam az egyes flash attempt-ek előtt, néha még a pofonok is csak úgy csattognak, röpködnek a levegőben. De ez most más lesz, hamar rájövünk hogy a kirakó egy ékes példáját látjuk előttünk. Akkor kezdődjék a kirakós játék.
"Hugyos Jóska"
Az ülőstart nem olyan nehéz, így azt nem is nézzük csak a kunsztot. Sok próba kell mire egy iszonyat reibis fogást végre mind uralni tudunk, Gábor még egy kefe-botot is kreál a kellő tisztaságért. Amint ledörzsöltük a port, már jobban tart a kéz, és egy hasztalan kézcsere után tudatosul bennünk, hogy egy hatalmas átnyúlás -még akár kunsztmozdulatnak is mondható- még hátravan. Bakot tartunk egymásnak hogy csiszolódjanak a balerinákat megirigylő pontosságú bétáink.
Majd éles try-ok. Második kísérletre sikerül megmásznom (~25összesen), nagyon boldog vagyok, és ahogy már a próbák közben beszélgettük, javaslok egy erős 7B fokozatot.
Bár Árpi egy majd' megmászás után kicsit összetörik, sikerül összeszednie magát és a következő próbánál ő is megfogja a top fogást- 4 óra tréningezés után.

Számunkra véget ért a nap, meggyőzzük Robit, hogy menjünk át Hirschwändre, ott is töltjük az éjszakát finom vacsora és némi osztrák bor társaságában. Pár járkáló egért leszámítva semmi sem zavarta éjszakánkat, teljesen csapadékmentes volt. Reggel viszonylag hamar letudtuk a reggelit, még mindenkinek volt némi tartogatott puskapor a mai napra. A fenti bemelegítés után jöttek is a meglepetések. Gábor először a Der Hüpfer 7A bouldert mászta meg flash, majd flash tolta a Der Gute 7B-t. Még ha soft 7B is de flashre nagyon kemény...!!! Grat! Én egy Secund go 7A+ al indítottam, (Down Rodeo) és bármennyire igyekeztem és csaptam a határomon, már nem volt több megmászásom. Árpira lehettünk még büszkék, aki az én multkori "útleveles" 7B traverzomat mászta meg. A Muggenmania ékes példája annak, mennyire nem szabad szétszortnak lenni egy boulderban, és fejben mindennek kikristályosodottnak kell lennie.
 
A kallerban észrevettünk még egy mászható 7B+ és egy 7C utakat, szóval megvan az indíték miért ide fogok jönni legközelebb. Sőt a Der Schöne und das Biest 8A is elég motiváló lesz számomra, a maga 30 mozdulatával. (Szépség és a szörny)

Míg mi molyoltunk, Ádám és Robi is egy 7A-t küldtek, majd Robi még egy 7A+ is összerakott. Lényegében azt kell mondanom nagyon jó túra volt, Gábor és Árpi is megmászták a legjobb flashüket, Ádám és Robi pedig a legkeményebb boulderüket küldték le. Sőt ahogy nézem a mozgásukat idén be fog akadni nekik az első 7A is!
Itthon még Árpi a Betekintsben megmászta a Jenci és a félkarú rabló 6B, és a Sweinsteiger 6A-t.
Kicsit belezombulunk most a nyárba, jöhetnek a motivált szintentartások...kőkemény szériázások, csak amolyan "márkosan" :)


Video
Gabor 7B flash,
Bálint 7B, 7A+, 7A, árpi 7A és még sokan mások

1 megjegyzés:

gábor írta...

k.va jó a videó :)
mi fő a lábasban...