2012. június 4., hétfő

Vizsgaidősucki boulderezés

Bár a szervezés volt már könnyebb, végül megalakult a 4 fős csapat. Először Ausztria került szóba, majd Szlovénia, de az eső miatt Ausztriát választottuk. V12 boulderpad és egy Rock Empire a csomagtartóban, négyünk cuccai az ölünkben. Totál gettóban indulunk este 9 után Budapestről. Bár vannak félelmeink úgy döntünk azért is megpróbáljuk Merkenstein-t, elvégre Kelet Ausztria legjobb sportmászó helyének tartják. Éjszaka 2 kor állunk meg a parkolónál, és bár az út mellett vagyunk, félünk a beígért esőtől, felverjük a sátrakat. Reggel 8 órakor a kopasz főerdész és nemzet szocialista barátnője ébresztenek, németnek nem nevezhető karattyolás, tisztára mintha valami SS-filmbe csöppentünk volna. A faszi elmondja hogy itt nem sátrazhatunk, nem mászhatunk. Rendesek jó reggelizést kívánnak és lelépnek. Tehát igazak a hírek, a Merkensteini boulderparadicsom tiltólistára került.  Kicsit elkeseredetten telik a früstücken, marad a B, verzió Hirschwänd és Hausstein. 4-től 8B boulderig terjednek itt az utak. Először a legfelső A szektorhoz megyünk. Kipakolunk, vegye már kezdetét a mászás! Már a ziazsák is elöl, amikor kérdezem Árpit, miért nem veszi elő a mászócipőnket? (Előzmény; mindketten beadtuk talpaltatásra a cipőnket így egy hete ugyanazt a lila Scarpát használtuk) Ő azt hitte én hozom. Először csak nem értettük, aztán nagyon idegesek lettünk. 2 nap Ausztriában cipő nélkül??? Halottam már ilyen sztorikat, hogy külföldre elmennek mászni cipő nélkül, mindig röhögtem az ilyen embereken. (Bocsi Gabo) De hogy ezt mi is bejátsszuk, hát csak nevetek magunkon.

Szerencsére Andor kisegít minket egy kis Euro-val, majd bepattanunk ketten a kocsiba, és Wieder Neustadtban a sportcentrumban vesz Árpi egy Lasportiva Katana-t. A kitérő után végre úgy 1 órakor kezdetét veheti amiért jöttünk.

Fent az épp ejtőző csapatot találjuk, már pihennek, azt mondják kemények a boulderek. Meglepve tapasztalom igazukat. Egy 6C lesz fent a legjobb mászásunk Árpival, én még megpróbálkozok a Das Ding sd 7C+-al, legközelebb többenergiát fektetek rá.
A B szektor meghozza azt amit a hétvégétől várok. A Der Hüpfer (Hop, ) 7A -val kezdünk. Az első próbát nagyon elbaltázom, kicsit bánom is. Másodikra megvan a jó béta és a Top fogás. Nagyon jó boulder. Árpi már másodszorra nagyon közel van hozzá, de kell még jó pár kísérlet az abszolváláshoz, megvan az első külföldi 7A bouldere. Megyünk balról jobbra.

Bemelegedtem rendesen, úgyhogy a következő boulderre flash-t szeretnék dobni. Van egy mumusom. Már majdnem 2 éve folyamatosan azt a 7A-t keresem amit flash tudok megmászni, de eddig még nem volt ilyesmire lehetőség. Látom a bétát ennek a 7A+ nak az elejére, és feküdhet is talán. Der Brutale, a név kötelez!
Hát rajta. Az első próba nagyon határon van, de jól elhiszem és hamarosan fent fogom a topot! 7A+ flash! Wooow, nagyon örülök. Míg Árpi is leküldi, Ádámék egy iszonyat vágos 6C próbálgatnak. Megpróbálom a jobbra kanyarodó dynamós 7B-t, Die Gute. Sok próba kell mire, igazán jó bétát találok ki, de aztán még úgyis több próba. Mindegy a lényeg hogy megvan, jön Árpi. Őt is megdolgoztatja, de végül hamar beakad neki is.
Van itt még egy szép út, a Muggenmania 7B-ért. Gyönyörű traverz, alsósok, lyukak, peremek, cseppkővonulat. 7-8 mozdulat jobbról balra enyhén hajló falon nem túl jó lépésekkel. Már az bazi sokat levesz hogy összepakoljam a mozdulatokat, és egy sikeres próbánál el is jutok a kézcseréig, de itt a fájdalom leszabályoz. Annyira vágósak azok a fogások.Pihenek, de tudom hogy meglehet csak túl kell élni azt a szakaszt. Fejben nagyon megkéri ez az út. A kövi try az utolsó is egyben. Talán sosem másztam még meg ilyen határon utat. :)

Nem igen akarunk leragadni, úgyhogy lemegyünk a C szektorba. Itt is nézek 7B-t, de az utolsó két mozdulat nagyon nem fekszik. Ádámnak sikerül itt lenyomni az első 6B bouldert, Andor is aprítja ezeket, tán egy két 6C is. Felhozzuk a sátrakat és itt éjszakázunk. Reggel nagyon sokáig alszunk, nem is értem, hogy nem keltünk fel 10 ig. 11óra alvás???

Átmegyünk megnézni Hausstein-t, a Haus of Pain 8A+-t, meg megpróbálok egy 7B+-t. Visszamegyünk Hirschwändre a B szektorba, Ádámék máshol másznak. 4 osztrák arc már szinte tekeri a spanglit mire felérünk. Árpi a travit próbálja rendületlenül. Az egyik pihije alatt leteszem a szivacsot a Mister Bombastik nevű 7B/+ alá. A régi kallerban még 7B+ nak írják, az osztráok helyi kalauzában már a váltott fokozatot kapja. Átnézem a mozdultakat fejben megtisztítom a fogásokat, megfogdozom melyiket hogy lenne jó uralni. Majd fel a Katana. Bár ordítások mentek végig, sikerült a 7. mozdulatra eljutni a fenti top fogásra. Árpival összenézünk. Flash baszki. FLASH BASZKI!!!

Árpinak sajnos nem sikerül a travi, a délutáni zápor miatt padig nagyjából eláznak a falak. Még a C-ban próbálunk egy 7A travit, de nem sok eséllyel. Minden csuma vizes.

Este 10-re érünk haza, éhesen, de (véleményem szerint) boldogan. Részemről a legjobb bouldertúrámat zártam, és a célt is sikerült elérni. Flashelni nehezet és a legalább 5 7A feletti megmászás.

 

Nincsenek megjegyzések: