2014. június 7., szombat

Csak egy mozdulat...

 ...nem hiszem hogy egy mozdulat lett volna. Mi van egy megcsinált és egy nem megcsinált mozdulat mögött? Egy egész életstílus, edzésforma, étkezés, motiváció, kondíció, paraméterek és még tudnék sorolni párat. Egészen a szorzótábláig vissza tudnám vezetni a történteket, nem csak magyarázkodásból, állítólag ez a magyarok tulajdonsága (a nem tudsz bocsánatot kérni mellett), nem hiszem hogy magyarázkodni szeretek, inkább csak beszélni a történtekről. Ha valami sikertelen, magyarázkodásnak veszik, ha sikeres önfényezésnek. Tehát bármi is történik, ha túl sokat beszélsz nem jársz jól... :) Röviden összefoglalva kiestem a Hook-kapitány 7C utolsó nehéz mozdulatából. Közel harminc fokban, párában, szám szerint a 22 mozdulatból a 17.-nél.
-Mért nem engedsz ki?! -vaz mert gyuhenge vahgy!
Sokat hencegtem vele a haveroknak, hogy ezt flash fogom megmászni.. no ettől azért valóban nagyon messze voltam, valamiért nekem az út legvége bődületes fizikai kihívásokat tartogat. Nem jó beférni a legvégén, bár épp a fizikai adottságok teszik számomra a "kunsztot" a plafonban nem kunszttá.
 a tata verdája...
 Lábfejek tartanak, és jöhet a gyufásdoboz csipi.
 Na ezt sem fogják kitépni az erősek...
 a sapka mostanában kiadja
 Mért rakol bele pihit..? Hát mert ott van Bélám! és milyen fasza fejjel lefelé lógni lógva lenni lógni "és eközben a katona beleoktrojálta a köcsögbe két kolbászokat"
 a kb. 7A végtraverz..
 itt jön a 17. mozdulat
 Ennyi hasprés után jár a mély levegő a tüdőbe.
Ádámmal és az öreg '89-es wartburggal mentünk ki. Érződött, hogy meleg lesz de gondoltam legfeljebb kirándulunk pár órát. Csak az utolsó 5-6 mozdulat majdnem egy órát vett igénybe mire teljesen le tudtam tisztázni, mit hogy kell csinálnom, mit és hogy máshogy mint mások. Zoli videóján "jobban tarthatónak" tűntek azok a fogások a plafonban a boulder elején, igazán sok erőt vesz ki nekem az első két mozdulat, ami pedig elég könnyű. A boulder gyönyörűsége és hogy Patkány ilyen helyeket talál a Geochachinges oldalakról, az is elképesztő és bizony igen nagy respekt jár érte. Az év felfedezője díjat midnenképp neki adnám. Személy szerint sokkal jobban bejött mint Remete-barlang, van fény és talán egy kicsit jobb a szellőzés is. Bár 10 fokban mászni biztos fullosabb, nekünk a 3 pad és a meleg is kiadta, kicsit jobban kell szorítani, de hát az meg úgyis mindig ráfér az emberre. Sebaj majd legközelebb. 
 vádli
 pihi
 a felső kunszt
 lábfejakasztás orgia
 Hook kapitány fb. 7C
 Ádám pihen a plafonban :)
majd a szivacson is egy keveset... :)
Hihetetlenül elkapják az embert az ilyen "boulderes misztikumok". Amikor nem érted azt; miért van az hogy elsőre egy foghatatlannak tűnő fogás, fél óra tapicskolás után simán fog tartani. Egy spicc, amit először beadva olyan görcsöt kapsz, ami a vádlidtól a combhajlítókon keresztül a felső hasizmodig suhan... vagy amikor egy lépésről lecsúszik háromszor a lábad. Mi a fjesz. Mérgesen közelebb kúszol a pad-en, 10cm-ről kémleled a köröm nagyságú szösszenetet a plafonban, majd egy fogkefével kefélgeted kicsit, tán egy ziatick-et is odaraksz és soha többé nem csúszik le róla a lábad. Mintha csak e tisztelet lenne az amit a fogás/lépés elvár, hogy mindig tartson. Persze ez csak vicc, ez csak játék a szavakkal, mégis egy tucat ilyen "csalást" tudnék mondani, amit a köteles mászásban nem fedeztem még fel. De aztán ottvan az is hogy ez a boulder, -vagy nevezzük inkább útnak- hosszú. Bememorizálod a mozdulatokat, lerázod a kezed, a vádlid, még a has is megérdemli a nyújtást a folyamatos feszülés után. Iszonyat nagy terhelést kap a test a plafonban, többet mint amit a vertikális mászás nyújtani tud. Annyira összetett és hosszú lesz az egész, már figyelni kell a légzésre, kihasználni a pihenőt, kitalálni a ziázós-pontokat. Emiatt az összetettsége miatt érzem szebbnek ezt a vonalat bármelyik eddigi boulderemnél. Ma Magyarországon számos mászó, -vagy e képesítéstől szenvedő ember hiszi- hogy az edzés által jobb mászó lehet valaki. Én is közéjük tartozom. A Remete -barlang is mindig ezt mérte le az arcomnak. Ilyenkor mindig át kell értékelnem, ez az a terep, ahol nem fog sosem számítani, hogy mennyit tudsz húzódzkodni egy kézzel, hogy hány 8a-t tudsz megmászni a geriben egy nap alatt, vagy hány 7C-t Svájban. Azt hiszem ezeket mind le lehet húzni a klotyón. Azt hiszem a plafonon jónak lenni, csak plafonos mászással lehet. Azt hiszem érdemes folytatnom az utat a barlangba a Tudás felé. Tudom hogy meg fogom mászni a Hook kapitányt!

Nincsenek megjegyzések: