2014. október 20., hétfő

Zugzwang - avagy a "lépés kényszer"A sakkjátszmában felmerül egy olyan fordulat, mikor az ellenfél rájön hogy nem kerülheti el a sakk-mattot. Ilyenkor felmerül az a német szó hogy "Zugzwang". Amikor az egyetlen életképes lépés: a nem lépés.(forrás: sakk.trukkok.hu)
De neked lépned kell, mert a bal kezed máris elkezdett ráizzadni a peremre, a jobb sarkad pedig ki tudja melyik pillanatban fog lepattanni, egy a Krokodil Dundee nyakláncán lévő krokodilfog lépésről (esküszöm onnan ragasztotta be valaki). Ebben a pillanatban átnyúlsz keresztbe a Top jobbik fogására jobb kézzel, miközben a Körperspannung (háde erre meg miért nincs magyar szavunk???) odaszögez a falhoz. Csakhogy a Top leduplázásához le kell szened a sarkat, s ott minden romba dől. Ez az érzés a Zugzwang. Sakk matt. Vagy nem és akkor megmászás. Ezt a vagy nem-et vesztegetik kb. 7A+/7B-ért.

Augusztus 19. : " Miközben Csé is közelebb kerül a magaslatokhoz, nekem is alakulnak a fogás és lépés megértések. Aztán egyszer csak felfedezek egy jó fogást, és keresztbe nyúlok a pici kulcsfogásra, majd átlendülök, a nagy mély - előbbiekhez képest- kancsónak tűnő másfél ujjperces peremre. Innen egy mozdulatra van a Top, kemény pszichét kapsz a sötétben, mert magasan is van, a lending pedig bézöl. Belegondolni is rossz milyen lehet itt kiesni ha kilendülsz, simán elfér egy segges-hátas kombó le a 45 fokos rézsűre 4-5 méter repülés után. Inkább nem is gondolok bele, majd legközelebb megmászom. Dobok rá két éles próbát, mert a tapasztalat mondatja velem, ha nem is mászom meg - pedig éreztem sanszot - legalább sokkal letisztultabb lesz amikor legközelebb kijövök. Sokszor rossz visszamenni egy projekthez úgy hogy -Áhh csak az eleje hiányzik, azt nem néztem de úgyis könnyű... - persze. Hány megmászásból lett pont emiatt következő alkalom. Mindig meg kell nézni az elejét, mindig meg kell nézni a végét! - okoskodom."
Szeptember 28. : Kitörtem a reibungot, amit a képen látható Manó bal kézzel tart. Nah most itt végtelen nagy volt a csalódottságom, s bár aznap sikerült tovább mozdulni, esélytelen lett volna éles próbát dobni rá. Itt nem lehet a technikával bíbelődni. Lógsz két peremen és a lábad (csak az egyik) fent van a nyakadban, a következő peremek pedig fent jó messzire. Nincs varázslás, nincs ámítás, egyszerűen húzni kell egy bazi nagyot.

október 18. (három héttel később, a 3. projektnap, megmászás és annak előzményei)
Az új lakótársam felhív telón és azt mondja felhozna egy csajt az albiba, meg tudom-e oldani a máshol alvást. Lefutok 5km-et a Városligetben, lezuhanyok, aztán 21:00 BoulderClub pacsi Bobinak és Lővey Tínek, majd Szeráj (Vígszínházra való rálátással) - Gyrostál Csohány Csabival, Lupis Danival, Márkkal és Vajóczki Dzsível. 10 hónap után hazatalált ?végleg? Spanyolországból az elkószált bárányka... Üdv itthon! Az asztalnál a témák nem annyira a mászás, inkább a csajok, néha patakban csorgó könnyekkel: tökéletes hogy ellazítson minket.
Reggel: 08:50 Márk szobájának szőnyegén ébredek, hálózsákban Árpi hív. Elmegy Tótától elcsórja a pad-et majd jön ide. Uhh sietni kell, kávét főzök. Közben Márk felhív: "a nagy főzőben főzzük le Árpi tiszteletére; az finomabbat csinál!" Nah gyerünk, tele a nagyot és rotyogjon. Gabikácskácska is felkel lassan, megesszük a maradékokat amit találunk. Feri is felkel, Nesquik+Instant kávé.
Nade megjön Árpi: -Szevasz Fater, Gabika sír, nagy ölelkezések! Gyors reggeli, pár húzódzkodás a Beastmakeren: méregetjük ki milyen erős, csendben jegyzem meg nekik, én már tegnap lehúztam 140-et, plusz súllyal hét-hármak - remegő kezemre szégyenkezem tán? Gabika a Bobi állóképesség edzést ecseteli... több mint siker. Ő is izgatott, pár óra múlva egy hetes tripre megy Horvátba; Buzet-be vagy 20 magyarral. Feri Geribe, Geri Mezős az Ericssonba fog menni Tomcsi jóvoltából. Bírjátok a tempót? Árpi megvette a Dominátort, már száguldunk is Remete-barlang felé. Sosem volt még ilyen koráni hajnalos kimenetel, verőfényes napsütés. Amikor kiérünk nem hiszek a szememnek, teljesen száraz falak fogadnak! Egy nappal korábban a zuhogó esőben - amikor szertefoszlott a megmászás reménye- nem gondoltam volna, hogy ma ez a látvány fogad. Egy hatalmas plusz. Ellopták a NES-től a kinti szivacsot... hatalmas minusz. Bicikli nyikorgás és megérkezik Háger Balázs, akivel a hét közepén egyeztettem le a kijövetelt. A melegítések közepette Árpi elmegy vizelni és lám megleli a szivacsot mely kint napozik a barlangtól 15 méterre. Uazazzz - visszatért a megmászás reménye, megint van elég szivacsunk. A félelem sajnos tényleg jogos, a Lazac utca vége magasan van, és a Top-ra nyúlásból elég koordinálatlanul ki lehet borítani, nem az a két szivacsos egy szpotteres téma...
Dominátor beépített lábtörlővel...

 
Balázs egészen más figura mint a többi általam pestinek tartott mászó. Balázzsal lehet áhítattal, magasztosan beszélni a sportról, megihletve, régi sztorikat festve a levegő vásznára, ahol a barlang nyirkos hűvöse és a vénasszonyok nyarának napsugarai találkoznak. Misztikus emlegetések régi projektekről Tündérsziklán, Ágh Pityu sodrós cigis korszaka, a felidézés és emlékezés nagyon szép dolog.
Ez lesz a készülő boulder kallerem hátoldala ;-)
A bemelegítő boulderek után Árpi flash mássza a Suppé-t, 6C tűnik korrektnek, majd Balázs is lecsapja. Nah de várj csak, jöjjön a sztori. Felvezetném egy Karinthy Frigyes idézettel: Utazás a koponyám körül: „Tudom, hogy őrültség, műveltségem és pozitivizmusom tiltakozik ellene: mégis az a makacs gyanú kínoz, hogy akkor kezdődött a dolog, mikor ezt kimondtam – a gyermek akkor született, nem is akkor: attól, hogy megneveztem. A dolgok azáltal lesznek, hogy nevet adunk nekik, és ezzel lehetségesnek tartjuk őket, minden, amit lehetségesnek tartunk, meg is történik. A valóságot az emberi képzelet teremti."
 Hiába írt tök szép verseket Janus Pannonius, szükség volt nyelvújításra. Hiába folynak bizonyos dolgok a saját medrükben, néha van valami ami megváltoztatja a folyásirányt. Sokszor ez a valami Én vagyok. S hogy mit szólt volna ehhez Janus Pannonius, az faszt sem érdekel. Annyi már így is a "kitalált vonalvezetés" (ne essék félreértés ez nem a kunszt szó etikus megfogalmazása) Remetében, egy kettő ide vagy oda, már nem sok vizet zavar. Miért száll be ott a No cheat, ahol beszáll, miért pont azokon a fogásokon? Miért nem lett egybemászva "Sámson a nemcsaló"? Nem logikus, vagy akkor a No cheat sem logikus? Vagy pont hogy az a logikus, mégis egyfajta megkötés? A válasz a barlang szóban rejlik. Egy boulder tömbön, más szabályok vannak életben pl bleauban. "Juss fel rajta." De egy barlangrendszer plafonján? Olyanokat lehet csinálni, hogy onnan gyere ide, innen amoda, amodéből lehetne egy kört mondjuk. Ezek teljesen normális dolgok egy barlangrendszerben. Ezért nincsenek ma sem egzakt boulderek Kő-kapun. 10 éve ugyanazt nyomták mint mi remetében, de ez nem olyan mint hallották hogy valaki megmászta a Control Techniquet, amire csak egy lehetőség van. Egy barlang teljesen más tészta, teljesen más csésze tea. Utak, vonalak, ez már kicsit tényleg a legelvadultabb boulderesek számára érthető csak, mászók nagyon kevés százaléka néz erre pozitív szemmel. Mi itt kint mind-e kis csoport tagjait képezzük. Ezért is vagyunk éppen itt és hárman, és nem Tardosbányán ötvenen...
 
A Lazac utca egy teljesen logikus boulder. A barlang szájának kompakt részén indul egy hatalmas zsebből, majd eltraverzál 4-5métert balra és enyhén felfelé a nagy odu-ig. Az útnak van egy jellegzetes pontja a közepén, ahol van egymás mellett két perem, egy nagyobb és egy kisebb. Talán ezek a fogások voltak melyeket Árpival először fogdostunk 2012. őszén.Itt ezen a ponton metszettem ketté a bouldert.Részben mert nincsenek relatíve könnyebb boulderek remetében, ezzel talán tudom motiválni egy két barátomat. A lazac utca első fele a dupla peremig kapta a Zugzwang nevet, a folytatás pedig a "Nincs szív, nincs lélek" 7B.
 Míg Árpi a Zudzwang-ra lesz motivált és be is fejezi addig én dobok egyet a Lazac végére, süti a nap, póló nélkül vagyunk, hideg sincs de minden tart. A múltkori párás levegőben azokat a peremeket szorítani olyan edzés volt, most minden egyes fogás zsebnek tűnik. Kicsit filóznom kell, hogy neki merjek-e menni. Bár a Dominátor nagy, legutóbb vagy 5 padünk volt... kicsit gondolkodom, tényleg nagyon fosok... - vagy negyed óráig semmi mászás és már tudom már hogy éles próbát fogok rá dobni.
Meg kellett hogy szülessen bennem a dolog. (minden, amit lehetségesnek tartunk, meg is történik.) Balázs rögzíti a biciklin a kamerát, én ráülök Kovács Tomi Black Diamond pulcsijára ami a beszállónál van. Veszek egy mély levegőt és fejben eldöntöm hogy most végig megyek. Bár a végén kell rázni pluszba a kezemre, mert mocskosul savasodok, de megvan az átcsapás és beduplázom az odut. (rövid u)
Amikor leugrok el sem hiszem, harmadik nap kb. 40-45 próba. Nem volt rágörcsölés, idegeskedés, csak mászás. Fogások és lépések sarkazása, tisztogatás a fogkefével, kellemes beszélgetések és napfény.
Lazac utca reclimbed - 7C+ from Izer Bálint on Vimeo.

Gerincet végigkísérő izomzat. Kvíz kérdés: Mennyi lehet Árpi testzsír %-a?
Sámson-t elkezdtük masszírozni...
slash grade: 8A/+
Na menjen a sarok!
Hova is?
"No cheat" 7C összerakása
Lazac utca reclimbed - 7C+
  
 "Mindegy hogy hol forgácsoljuk szét magunkat, egy baseball pályán, vagy a kocsmában."
 Este Tomcsi 29. szülinapján ünneplünk. A teljes csapat, édes és keserű is a szőlő; e hónap végén elköltözik Robi is Németországba, dehát ilyen az élet, valaki jön, valaki megy, az életünket jelképező vonatba folyamatosan szállnak ki és be az új utasok, akik otthagynak magukból dolgokat, tudást, élményeket, csalódásokat, szennyest, energiát. Válogassátok meg hát jól kiket engedtek felszállni erre az expresszre...
” Létezni annyi, mint érzékelhetőnek lenni. Így hát önmagad megismerése csakis mások szemén keresztül lehetséges. Halhatatlan életünk alakulása a szavainknak és tetteinknek a következménye, melyek egymást erősítve vezérelnek keresztül minden időn.Az Èletünk nem csupán a miénk. A méhtől a sírig kötődünk másokhoz. A múltban és a jelenben, s minden bűntettel vagy kedves gesztussal a jövőnkhöz járulunk hozzá…” - Felhőatlasz
Az utolsó kettessel kezdődő...
 
 

Nincsenek megjegyzések: