2014. november 4., kedd

Novemberi GerecseKötelező tankönyv a táskámban,
óra után irány fingerboardozni!

200-an írjuk a zh-t, én befejeztem.
Igen érdekesen alakult a hetem – ezt biztosan kijelenthetem. 5 nap tanulás után az évfolyam egyik legjobb zárthelyijét írtam meg kedden Alakítástechnológiából, ami az egyik legnehezebb szakirányos tárgyam. (96%) Úgy döntöttem, oké akkor most kijár egy kis pihenés és bár bent voltam az órákon, fejben sokszor kicsit elkalandoztam. Egy fél évre kiterjedő edzéstervet kezdtem el kiötölni, mely a CaféKraft könyve, és mászóspanjaim (akik látják hibáimat) véleménye alapján alakult. Szerdán toltam utoljára egy maxerős edzést pénteken pedig Marcival ketten a Gerecse felé vettük az irányt. Mivel nekem az aznapi egyetlen órám elmaradt ezért adva volt a lehetőség: befejezni a projektet amit még szeptemberben kezdtem el:

Mösziő Betmen, kezdeményezzen! -7c
Marci olvassa az általam készített geri kalauzt...
 
 
 
 
Viktor harapja a fellegeket.
 
Köd a völgyben
 Reggeli müzli adag és teafőzés után utam a Moszkva tér mögötti, Sperbank melletti pékségbe vitt. Vaníliás szív, briós, kakaós csiga – napi szénhidrátbevitelem alapjait képezik. Persze a köreinkben a „SÉF” gengszter névvel elhíresült Duksa Joci nem áldaná meg eme táplálkozást, úgy vagyok vele a bolti zsemle meg felvágott sem sokkal jobb, nem is kívánok i1yesmiket enni. Ez a 3 pékáru, a bajnai Coop-ban egy Daim-os Milka táblacsoki, egy (vagy kettő) túró rudi, Balaton szelet, sport szelet, két banán, két alma és az otthonról termoszban hozott tea képezik a napi étkem. kb. 1500Ft-ot jelent ez a fajta táplálkozás. Könnyen, gyorsan felszívódó étel kell a sportnapra, nem pörkölt és burgonya.
Reggel 2000mg C-Vitamin és Halolaj, persze nem maradhat el hogyha az ember 5 Celsius fokban kívánja eltölteni az egész napját. Nyáron voltak próbálkozásaim, csak atom zöldség és hal, meg kukorica evésével a mászónapon, de hogy őszinte legyek nem vált be. Nem éreztem azt a kirobbanó energiát, pláne nem sokáig. Úgyhogy megmarad a zöldségekben gazdag életmód a nem sziklás napokon vagy a sziklásokon este.
De ott tartottunk, hogy megvettem a stuff-okat és látom hogy Marci már be is állt a „tilosba” a körforgi mellé. –Csá Papa! –Na helló. 
Fidy Márton - aki idén belegravírozta nevét a mászó köztudatba...
 Marcival már ismerjük egymást. Mi nem késünk, mert az pofátlanság, inkább egyfajta etikai késési küszöböt alkottunk meg, melyet tökéletesen pontosan betartunk. Ha 9 óra van megbeszélve, pontosan tudjuk (igazából ez 9:15-öt jelent), hogy 9:10re érek oda én a pékséghez, és mire bevásárolok, pontosan megérkezik Marci is. 9:15kor indulás van.
Sasadi út, leágazás jobbra, Bajna felé. Lassan már én is kezdem megjegyezni az utat. Felmenet a Bányába vágyakkal érkezve az Eső-fal alá. Na de hé! Vizes a kulcs fogás! Ohhh shit – nem baj motiváltan jó lesz!!! A pénteki nap teljes egészében erre megy el. A szülők falán melegítünk, megmásszuk Feri útjait, két 6c+. Marci a Nazgul 8a –ra küldi, én a Betmenre. Egy kis csalódottság van bennem amikor hátra kell hagyni a besötétedés miatt. Egész nap kettesben voltunk fent, az 5 fokban, párában és ködben. Ne már hogy ez nem megy, kissé savanyú szájízzel nyom el az álom hazafelé a kocsiban.
Szombaton későn kelek; tanulgatok pár órát de a gondolataim máshol járnak. Marci ekkor ír: na mi legyen?
Válaszomban igazából magamat beszélem rá, gyerünk menjünk ki jó lesz. Szombat este átcsábítom a Várgesztes-t  tervező Szuhai Viktort és Borbély Gábor Urakat. Este kettőig forgolódok, nyugtalan vagyok, megmászós izgulás.
Nincsenek gombák, sem medvehagyma. Ropogós és
átázott falevelek csak. Ősz.
 
Marci beszerel
Cry Baby 8a+
 
 
Viktor sír, hű a névhez.
Árpi nem hiszed el, Gábor vett egy Miura-t.
Jövőre 8b, ha heti egyszer eljár ujjerőbe...
 
 
 
Vasárnap reggel ultimate korán kelés, 8kor ott vagyunk a szokásos helyen. Marci és barátnője, Gábor, Viktor, én. 6a+ melegítések (lefagyások), no meg a Napfivér. Nekem most sikerül, nagyon szép út, Marci jó bétát ad. Nem húzzuk sokáig az időt délben már fityegnek a köztesek a projektekben. Gábor eközben a Cry Baby-t próbálgatja, Viktor az Orpheuszt.
Gólyatábor - 6a+
 
Marci próbái a Nazgulban egyre jobbak, a legjobbnál a harmadik akasztás után esik ki a jobbos felcsapásból. Gyakorlatilag ez az egy mozdulat választja el a megmászástól. A napközbeni 10 fokból szépen fogy, és finoman már sötétedik is. Utoljára melegítem fel magam, dobálom az éles próbákat az elejére, tudom vagy most meg tudom csinálni az alsó 4 mozdulatot, vagy idén ezt már nem mászom meg. 7A boulder megy bele, a 7a köteles útba. Röhejesnek érzem a szitut kissé. Most még vizesebb a kulcsfogás mint két napja, de nagyon elszánt vagyok. Hihetetlen hogy az első 4 mozdulat, amit én flash másztam szeptemberben amikor először próbáltam az utat, most az a négy mozdulat választ el, mert vizes. Csak a mai már vagy a tizedik próba lehet, beleállok, lepattan. Beleállok, megzárom a peremet ahogy csak bírom, megint lepattan. Minden egyes próba között nagyokat káromkodom, de hagyom is hogy kijöjjön a sikertelenség okozta stressz és tiszta lélekkel kezdjem el a következő próbát, már stresszmentesen. „Try hard, but take it easy.” Minden próba után ziázom az egy ujjperces lyukat, mely csurom víz. Beleteszem a kezem, próbálgatom kitalálni hogy lehet a legjobb elkapni. Szárazon bárhogy megtartom, de így vizesen más a szitu, kell hozzá a 8A ujjerőm. Mindent elő kell szednem, amim csak van, az összes szorítást és pontosságot, koncentrációt. Hogy nyugtassam magam, Marcinak elmondogatom hogy hol eshetek ki, hol figyeljen. Kritikám: Őszintén bevallom egyáltalán nem tetszik ennek az útnak az első nittjének elhelyezése. Gyakorlatilag a földről elérni kézzel a nittet, valószínűleg innen is fúrhatta be Áron. (?) A következő jó helyen van, az akasztó fogás fölött, de ha akasztás közben esel ki kihúzott kötéllel az biztos padló, sőt az akasztó fogásra való nyúlásból esve is nagyon karcos. Tamáska szeptemberben a zsebre nyúlásból esett ki amikor beszerelt nekem, emlékszem mekkorát csapódott be a fal aljába félig súrolva a földet. Én nem igazán értem, hogy miért nem lehetett volna fél méterrel, vagy egy méterrel feljebb tenni. Szóval ez okozott nekem sok álmatlan éjszakát. Amikor szeptemberben az első nap után a standban hagytam direkt egy köztesem, hogy legyen motivációm visszajönni és befejezni a projektet. De annyira nem fűlött hozzá a fogam. Egyszerűen nem volt kedvem és inkább az Egyetemre akartam koncentrálni. Aztán pár héttel később halottam hogy valaki kilopta a 11 éves Kong köztesemet. Egészségére váljék!!! Ahogy egyre inkább jött meg a hideg, a suli ment, az edzések mentek, én egyre motiváltabb lettem kimenni. Ez már egyfajta férfi dolog volt, gyáva megfutamodásnak éreztem hogy nem mentem ki egész ősszel – túl sokat nyafogok mindenért, rossz helyen van a nitt, nincs kedvem a 25 geris mászót nézegetni a bányában, kicsit magányosba, kicsit farkasba akartam lenni. Persze Simon még meg is szólt hogy szétziáztam a Betment, meg tele tickmarkoltam, de hát „Uram bocsá!” – nem is igazi boulderes az aki nem tickeli szét még a zsebeket is.
Jön a kulcsmozdulat, nyúlni a vizes lyukba...
Az egyik próbánál végül valahogy kicsit statikusabb lett a nyúlás, vagy csak kicsit pontosabb, mélyen mind a három ujjam benne volt a lyukban. Éreztem hogy csúszkál, ezért nagyon finoman mozgattam a testem, próbáltam végig a „pozíció alatt maradni”. Elugrottam parasztra a reibungot és fel jobbra a láb. Jobb kéz átrak oldalsósra, bal láb beszúr és indít a zsebbe. Taknyos pimpós csúszósak voltak az ujjaim, de nagyon tartottam a zsebet, egy életem egy halálom kihúzom a kötelet. A második köztes kattanása kicsit boldogabbá tett mint a standé (nem döglöttem meg!) – bár egész fent az utolsó fogások is csöpögőseg voltak, de már anniyra ki volt gyakorolva és ha én nem is - az izmaim emlékeztek mikor mit kell csinálnom. Akasztva az "uccsót" ordibáltam is mellé egy keveset. "Huhh ez most jó volt. Ez most tényleg jó volt!"
jönnek a beázások - véget ért a szezon
7Aboulder megy bele a 7a köteles útba
tamponálom a kulcsfogást
 
a kulcs boulder szakasz - fb.7A
Egyszer csak éjszaka szembejött velem Déryné

Nincsenek megjegyzések: