2015. október 9., péntek

Geri-gang az őszben

  Kis Gerecse feelin' October 7c- 8c from Izer Bálint on Vimeo.
Mielőtt azt gondolnád nem történik semmi: nagyon sok minden történt. Mielőtt azt gondolnád nem járnak ki geribe, de kijárnak geribe. Az ősz elhozta végre azt a hideget amire egész nyáron vártunk, amikor fél 4 körül 35 fokban is beültünk Tomcsival a Ford-ba, hogy toljunk egy manager gerit. Sajnos eső-t is hozott ez az ősz, annyira így nem kedves.
Bajusz Balázs aki miután abbahagyta a peremeket illető picsogását és elkezdte megszorítani őket. Ez eredményezte azt, hogy egy hónap leforgása alatt mászta meg a Lélekharang 8a+, a Laura 8a+ és a Sarlatán 8b utakat. Ebből utóbbi kettőt 4 (!) próbából. Mi a fijááász? Meglepődésünk legutóbb majdnem felsittelte magát a Fenevadon is, Balázsról tudni illik "felfelé esik." Nagyon ritka képesség ez a mai mászótársadalomban, ő rendelkezik vele. Fel tud esni az utakon. Én értetlenkedésemre csak Ipach Marci ad néha mormogós választ maga elé...: Hát bazi erős! (És tényleg.)
Nem tudom, hogy a 11 óra alvások segítenek Balázsnak vagy azok a pure kaják, amiket mi még ... na mindegy, mindenesetre tökéletes képet ad arról, milyen egy sportoló életfelfogása a munka mellett is. Bajszos nagyon sokat okosított magán az elmúlt egy évben, edzést és lepihenést illetően is, nem hiába áll 4. helyen a 8a.nu köteles ranglistáján, összetettben boulderral együtt pedig a legjobb hazai mászó jelenleg. (Megkérdőjelezhetetlenül, csak Kucsera Bálint homályosíthatná el ezt a képet, talán... talán.)

óóó..ááá..peremek...áááá. (4th go)
Mielőtt Bazsi seggét sikerül teljesen tisztára nyalni, azért megemlítek némi gyászhírt is. Fidy Marci elkezdett dolgozni, ezzel jelentősen visszaesett a hazai sziklázások száma. Ezenkívül Gabika megmászta első említésre méltó 7c-jét a Holdnővért. Én próbálgattam mellette a You could be mine nevű utat, melyet Áron nyitott és Ferin kívül senki sem mászott még meg, (15 éve nincs ismétlője) egyes legendák szerint a harmadik megmászásért 30000Ft van felajánlva! Számomra is sok fejtörést okozott az amúgy gyönyörű szép út harmadik nittje alatti másfél méteres felület, ahol nem nagyon van tartható fogás.
Balázs a Sarlatánt magyarázza
Kiss Dávid, Bán Tamás, Bajusz Balázs, Vajóczki Gábor
Ipach Marcell tanárúr
Van azért további történés is. Egyrészt én összeszedtem a Lélekharang-ban egy kisujj keresztszalag szakadást, ami a bal kezes zárt fogást megpecsételte. Szerencsére a Lélekharangban ez annyira sok vizet nem zavar, a legtöbb fogást meg tudom fogni három ujj zártban is, vagy néggyel nyitottban - mégha kicsit fájdalmas is. Ilyen amikor a fanatizmus miatt a kellemesnek és szórakoztatónak mondható hobbi, már réges-rég kitért a móka ösvényéről a fájdalom világába.
De ez semmit sem állít meg, sőt inkább tesz dacosabbá; csak azért is.

Tomcsi sem rest. A külföldi cipőtalpalást egy új Miura vétel követte, azt pedig egy pure külföldről rendelt "jobb" minőségű zia. 10. napnál jár a Mátrix masszírozást illetően, bár sokszor láttam holtpontokat, nagyon remélem hogy hamarosan beérik ez a végtelen motiváció ami az első "tizes" útjának megmászásába fektet.
Önállóan látni az UIAA skálán az X -et nagyon vagány dolog. Se plusszok, se minuszok, se nagy I betű előtte, se római V-ök. Önállóan egy X. huuuuh.

5 megjegyzés:

Tomcsi írta...

Egy nagy I-t az X utána, azért elfogadnék :D

Névtelen írta...

főleg, hogy X-/X az út... bocsi :)

Strommer Soma írta...

csak, hogy ortó legyek, és Balázs segge se legyen tisztára nyalva, Bálint, nézd meg a combined rankinget mégegyszer ;)

Izer Bálint írta...

amikor írtam még korrekt volt, szóval nem módosítok. :)

Strommer Soma írta...

tudom. hatalmas pontvadászat van