2016. augusztus 23., kedd

Air-bitch Gergő debütál

...debütált nálam péntek este. Erbits Gerit karcosan de alsó hangon úgy 10 éve ismerem, már egy 2006-os Everest Gym versenyen fogtuk együtt a gyeplőt. A sors fintora néha összehozott bennünket egy egy verseny alkalmával, illetve párszor történt szóváltás, de legtöbbször úgy ért véget hogy majd másszunk valami jót és ez ennyiben is maradt. Mostanáig.
Importáru from Izer Bálint on Vimeo.
Az Epöl-i barlang lett a helyszín, ahol utoljára két éve voltam a Hook kapitány megmászásakor. Sok minden megváltozott, de például a Hook is, azóta sok minden morzsolódott a kürtőből az elején, szerintem most nehezebbért lehet mászni, mint mikor én mozogtam benne.
A mostani falatnak eredetileg az Importáru-t választottuk, Gerinek már több napja volt benne, nekem pedig a megismerkedés volt a cél. Mivel vagy fél éve nem bouldereztem sziklán, igazán boldogságos volt minden elvárás nélkül csak pakolni a mozdulatokat a plafonban. Amikor pénteken a munkából hazaértem, tudtam hogy sietni kell, de a Csanádi Bence Importáru videóját még csakazért is megnézem... gondoltam. Tipikus csé, tipikus utólag visszafokozással, ami szerintem butaság. Csé kitalált egy ugrós bétát az út végére, ami talán valaki rossz nyelve szerint kikönnyíti az utat, de ez falsh. Az a dyno mozdulat még nekem is egy nagy ugrás, ráadásul amire érkezel egy három ujjas perem. Nem hinném hogy bármiben is változik a 8A fokozat, ez csupán a magyar "keményfaszúság kishitűsége", amikor "valami nehezet projektelni követ az, áhh lefokozom." Jóóvanazúgy helyett; nemúúúúgyvanaz. Nem húzom fel magam jobban, csak az ilyen évekre visszamenő lefokozást nem csippázom, mert utólag már mire emlékszik az ember, milyen erőlködésre. Szerintem idővel kikopik ez, és maximum a kimenetek és próbák darabszámából lehetne megítélni, de ezt sem érdemes mivel egy úton lehet 10 nap alatt erősödsz csak fel a megmászásig és egy ugyanolyan nehezet pedig lehet egy nap alatt megmászol. És ebben nincs is benne hogy melyik fekszik. Merő spekuláció. Érdekes hogy ez a fokozósdi általában fordítva nem történik meg, pedig megtörténhetne.. lásd később. (Elég volt!8a ->8a+)

Gergő szépen hangolódik a mozdulatokra és elkezdi a direkt kimászást feleleveníteni. Régebben elképzelhetetlennek tartottam ezt az utat, s két éve valaki talán a "valami 7B körüli vagy nehezebb nemtom" - fokozatot adta neki, de igazából sem a névről, sem a fokozatról nem derült ki pontosabb - a barlang bejáratánál lévő áthajlásból kimenő bouldert illetően. Régebben kicsit mindig ódzkodtam ettől a bouldertől, de most valahogy végtelen felmotivált. Váltott sessionben küldés, míg Geri az importot, én ezt csiszolom. 4-5 barlangban töltött óra után hajnali 2körül már mennek is az éles kísérletek, s sikerül is befejezni a proj-t. Én megadom neki a magam 7C-jét. De még mindig hüledezek azon, hogy Geri Importáru verziójának ezt a véget szeretné adni. Tetszik is ez a lazaság, kimászik ott, ahol neki kihívás, ahol ő szeretne. 
Valamikor hajnali 4 környékén érünk vissza z Ujjerő-höz, s hajtjuk álomra fejünket. 
Tüzijáték, nemzeti ünnep, de a másnap már nem pihenő.
felhőbe
ráült a felhő a hegyre
Vasárnap reggel késve ébredek, a telefonban Fidy Marci hangja. Lilivel hármasban csapatjuk ki, s a geriparkolóban, mintha csak összebeszéltünk volna megérkezik Áron - aki kijött.. mert gondolta majdcsak kint lesz valaki. Tény ami tény Lili volt ma magasan a legkeményebb, ugyanis megmászta eddigi legnehezebb útját: Tardosi fiúk 7b-t. 

Számomra a kezdeti Küklopszot követően a Legyintgető titánokba belekacsintgatás jött. Még mindig fönnáll a 'milegyen az őszi nagyprojo' kérdés, de egyre kevesebb a szóba kerülő variáció, s ez még mindig talonban. Próbálok nem is gondolni annyira előre, próbálok a következő lépcsőfokra fókuszálni, ami nekem most az Elég volt! 8a, vagy inkább +. Áron szerint is karcos ezért a szingli 'a' betű, nyilván az Ős gerecsések begyakorolt karjainak az ötszázadik fölmenet nehezen belőhető, de én alapból az alján lévő boulder miatt, és mert onnan kapod az erő-állót meg merném kockáztatni, hogy ez nehezebb, s ebben Áron is osztja az álláspontot.
A Fenevad aljának, majd a Sarli tetejének megy az összegyúrása, majd az állóképesség eldönti mikor leszen megmászás, de remélem nem kell több két kimenetnél hozzá.
"Addig jár a korsó a kútra...míg nitt nem lesz belőle."

Nincsenek megjegyzések: