2017. május 1., hétfő

De rég' volt már

... hogy írásommal illettem ezen neves blog oldalait. Be kell valljam olvasni sem nagyon olvastam mostanában, pedig az élet nem állt meg, sőt.

Kinek-kinek a saját medrében halad az élete, mászása, az enyém most csendesen csörgedezik, sok a suli, februártól tanársegéd vagyok a BME Algebra tanszékén és mellette próbálom befejezni a doktorimat.

De most azért írok, mert mégis volt egy kis fodrozódás mászásom szélcsendes vizein:
Massive Attack (holnap májatok...)

Ebbe az útba először 2011-ben mentem bele! Már akkor megragadott az út szépsége. Igen, szépsége. Ha az ember elvonatkoztat attól, hogy 8+ van az út neve mellett a kalauzban, akkor nagyon is élvezetes valójában. Rövid, boulderes, testerős, nem egy campus board. A felfedezés igazi öröme járt át, amikor összeraktam ezt az utat, aminek az eredménye egy régen tapasztalt érzés: a jól megérdemelt standakasztás.
Szerintem egy 7A+ boulder-t megér, szerintem 7c.

Mondanám, hogy évekig projekteltem, hogy évekig csiszolgattam a bétámat, mint Nalle a Lappnor-t, de átlag évi egy próbát dobtam rá.
Ami azt illeti most is csak azért lehetett meg, mert találtam olyan mászópartnert, aki hajlandó volt szopni velem az úton. Ez a dícsért Gyorgyevics Lórántot illeti. Két hete és ma nagyon motiváltan ostromoltuk az utat.

Ugyancsak két hete volt szerencsém megismerni Gáts Bence közös képviselő urat, akinek általában sok érdekes mondani valója van az életről a Geribe tartó kocsiutakon.

Talán pont azért vetettem szemet erre az útra, mert senki más nem. Dehát ilyen vagyok, nem a 8a ticklist-em gyarapítása volt a cél akkor, amikor ennek az útnak a negyedik ismétlésére vállalkoztam. (Bubb Feri, Ágh István és SimonB után)

Kis lépés ez Gerecsének, de óriási lépés Nekem.

Bár az út első megmászásáról ellentmondó információkat hallottam, úgy tudom, hogy Áron nyitotta és Feri mászta még 7a+ -ért. Utána kitörhetett belőle egy s más, Pistike 7b-re adta, de szerintem csak nem mert többet adni rá. SimonB elmondta hogy ő milyen bétával rakta össze, de nem írta fel 8a-ra (lehet hogy csak toprope lett meg neki?).

UPDATE: Vajóczki (Buddha) Gábor nemsokkal rá, aznap megmászta az utat.


Nem a mai mászáshoz kapcsolódik, de minden szava arany az alábbi Adam Ondra interjúnak:

Néhány kép a mai napról:
entellektüel-jatt
IKEA-s beszereléséknél
indul a kutyatás
öröm a standakasztás után
kutyába
Horváth Gabi feltekert


És az elmúlt hetekből:
Év mászása(i) díjátadó (ápr 4.)
Szíj Peti az Kain-ban Várgesztesen (ápr 8.)
Hideg van még Gerecsében (ápr 17.)
várgesztesi esőfelhők (ápr 23.)
várgesztesi napsütések (ápr 23.)
várgesztesi kacsa (ápr 23.)


2 megjegyzés:

Feri írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Feri írta...

Szia Gábor!

Gratulálok a megmászáshoz neked és a többieknek is! :)
Az információid nem teljesen pontosak, az utat én nitteltem és én másztam meg először (ahogy ez, ha nehezen is, de kisilabizálható a 8a.nu információ tengeréből). Tarja, azaz Tarjányi Zsolt barátom volt talán a második megmászó. Viszont az első onsight szóló valóban Áron tudását dicséri... :)
A nehézség... Hát ja, akkor ezt úgy éreztük, hogy VIII+, valószínűleg erősebb voltam és akkor még volt lebénulva a jobb serratus anteriorom, így a jobbos gastonra fogott zsebes perem nem okozott túl nagy nehézséget. Néhány éve belenéztem Bencével, de akkor nem igazán tudtam mit kezdeni vele. :))

Szép napot!

Feri