2017. október 19., csütörtök

Láss világot sokadik rész: sportmászás Svédországban

Három nappal a Kjugei 8 fős kisbuszos bouldertripp után (bejegyzés később) megalakult egy másik magyar kocsi köteles mászás céljából Svédországba. 
Soffabackenről (mert hogy így hívták a helyet) a 27crags-en található kalauz pusztán csak ennyit ír svédül: Flertalet personer har virrat runt i området och aldrig hittat någon av de beskrivna klipporna. Ez nagyjából annyit jelent lefordítva: "A legtöbb ember aki vándorolt a környéken, soha nem találta meg a leírt sziklákat." Sajnos ezen sorokat én csak utólag fedeztem fel, bár ha előre tudom se zavart volna sok vizet. 
Solväggen szektort keretük 6km-en keresztül
Fogarasi Ádám és kedves venezuelai barátnője, Csapó Geri és Re-izer Gyula :D és én voltunk a mászásra motivált arcok. Mostanában állandóan a jó idős réseket keresem az időjáráselőrejelzésben és ez a nap jónak tűnt. Koppenhágából Svádországra autókázás közben azonban végtelen esők kezdték verni a kocsi ablakát, de nem szegte kedvünk semmi... teljes motivációval indultunk meg a városból kiszabadulva végre a természet felé. Mivel nem tudtuk merre vannak a sziklák így több órás bolyongás kezdődött a hegyoldalban, legtöbbször azért itt is mosolyogva. :) Végül egy svéd pár kalauzolt minket a mászóhelyre, amitől mint kiderült csak pár száz méterre lehettünk. 
"Egy sisak legurulása mindig megbosszulja magát."-ősi svéd-magyar közmondás
talán a másik szektor? talán...
"Ami a Borbélynak bogár, nekem zuzmó."
emberméretű fülpiszkáló
svéd faszú
gyula kezét felszántotta egy kő..
Főként bemotivált a hely szárazsága és a Gyula kezében lévő rakéta. Felszálltunk hát vele. Formák, a kőzet, a gyönyörű táj. Egész nap egy szellő nem lebbentette meg az őszbe hajló fák leveleit. A kőzet valami gneisz, gránt kombináció lehet, de nem találtam neten meg a tipusát. Iszonyatosan kompakt, de töredezett formák, eszméletlen mozgású utak. 5 utat másztam, de az utolsó előtti a "leg"említésre méltóbb. Ez is 6+-nak volt jelölve az ezredforduló tájékán íródott kalauzban, a 27cragsen már 6b+ -nak találtam meg. 20 méter mászás egy toronyra, aminek a vége nagyobb nitt távokat, nyirkos és mohás kis fogásokat tartogatott. Az egyik akasztófogás a kezemben maradt, a talán száraz talán nedves cipőddel próbálsz megállni a kiálló gránitrücskökön, a pulcsim alatt az erőlködés és pszichés terhelés vergődés hatására dől rólam a víz. Nem sok ennyire határos OS kitolásom volt idén, pláne nem ebben a fokozatban. 
Hihetetlen milyen erős az itteni társaság, ha nehéz utakat nem is - régóta az egyik legjobb mászónapomat zsebeltem be most. Beszéljenek a képek!
kiszerelés a 7a-ból
a kép csalóka lehet..ez nem dőlt befelé :)
életem 6b+ on-sightja innentől a standig tartó kunszttal
áldozunka  chilles mászás oltárán :)
észak-magyar delegáció:D
Okosórával hazatalálás

Nincsenek megjegyzések: