2017. november 26., vasárnap

Gi Magyar Kupa - 2017


Szokásos ortóvári összefoglalóm következik versenyzői szemszögből.
Nekem sem okozott gondot az előnevezés, bár a nevezési díj elküldése már igen. Nincs mit ezen szépíteni - a leírásban világosan ott volt, a helyszínen mégis sok reklamáció érte a szervezőket alaptalanul. Ami nekem fura volt egyedül az az előnevezés ideje korán történő lezárása három héttel a verseny időpontja előtt. Szervezői oldalról is érthető azért, de versenyzői oldalról kissé kényelmetlen. Mármint ezek mászók, akik sokszor még hétköznap sem tudják a hétvégi mászás helyszínét - nemhogy három héttel előre.
De tény ami tény - szerveznek egy versenyt, aki indulni akar fogadja el a szabályzatát úgy ahogy van. Gondoltam ezt a nevezésig. Tisztában vagyok vele, hogy mindig a részletekkel kötözködöm, de a mászás mi ha nem egy végtelen apró részletekből összeálló sport? 
Például az szinte minden "komolyabb" - (ez  nagyképű lenne?) - akkor úgy fogalmazom - ez szinte minden döntő esélyes versenyzőnél kiverte a biztosítékot; nem lehet lekefélni a fogásokat. 
Két dolog miatt bűzlik ez nekem. Ez bármennyire nem tűnik fontos szabálynak, szerintem kurvára fontos szabály. Egyrészt minden egyes (hozzáértő vagy kevésbé hozzáértő) bírónak elmondani, mit hogy keféljen neked jól le végtelen felesleges időelcseszés... másrészt tudtommal a világkupán is megkefélhetik a versenyzők maguknak a fogásokat. Harmadrészt azért nem tetszett ez nekem/nekünk, mert ez megint egy év közbeni újítás.  Mármint ha hozva van év elején egy szabály a kefélést illetően, akkor ha száj-húzogatva is, de lehet ahhoz alkalmazkodni, ez így mindenesetre nekem fura volt.
DE! Azonnal meg kell hogy említsek egy pozitívumot. Mivel épphogy csak hazaértem Magyarországra nem voltak nálam a versenyhez szükséges irataim. Sem a versenyzői kártya, sem a sportorvosi. A nevezés utáni kis dorgálást követően, elektronikus úton az internetes adatbázist segítségül hívva utána tudtak nézni sportorvosim érvényességének. Nagy plusz pont!
A másik furcsa szabály volt számomra, hogy egy útra maximum 5 próbát lehetett dobni. Ez ismét az év közbeni újítások mappába kerül, de megcáfolva részben az előző okfejtést - nekem ez a szabály tetszik. Szerintem ez azért egy értelmes szabály, mert nem lesz az a selejtező vége felé, hogy mindenki a maradék pár nehéz boulderhez elkezd sorba állni. Régebben az volt a jellemző, hogy a próbád után a lista aljára kerül a lapod és végig kell várnod a másik 12 versenyző próbáját míg újra próbálhatsz egyet. Lehet hogy másodikra le is tudod küldeni, de ehhez az 5 perc sorbaállás is sok - ha az utolsó negyed órája van hátra a selejtezőnek. Ez a szabály - ha a boulderek nehézségei jól vannak belőve - kiszűri a sok "értelmetlen próba" miatt sorba álló embermennyiséget. 
Feszülszbe, Jézusba!
átérembe
Patkány nevetel
CS kamerál
Dávid selejtezik
első döntő
4.döntő
A selejtező 2 óra, a feladat 20 boulder. Építők: Erbits Geri, Farkas Tamás, Burucs Bálint, Schmidt nemutolsósorban Patkány. Hát a boulderek ilyenek is lettek, élvezetesek, kemények, technikásak. 
Próbáltam a selejtezőt okosan megtervezni, melyik boulderhez kell maxerő, melyik plafonos nehezet kell nem a végén megcsinálni, melyik könnyű boulderek amik mégis kiesés-gyanúsak. Inkább megpróbáltam fejben kétszer megmászni mindent és hagyni amit logikusan esélytelennek láttam. Az erőmmel végtelenül el is készültem, de 17Top/19zónával sikerült 5. helyen a döntőbe kerülni. 
Döntősökről:
Ami feltűnt, hogy a fiatalság jön fel mint a talajvíz; Bakurecz Ádám, Harcsa-Pintér András, Hámori Peti iszonyat megerősödve, itt van a mindig döntőbe várt Zoli és Balogh Zsolti, az egyetlen nem budapesten edző és mondjuk ki legjobb hazai versenymászó jelenleg Strommer Soma és tiszteletét tette a már már ausztriai jattos Nagy Ferdinánd aki szintén ha elindul egy versenyen biztosan a dobogót veszélyezteti. 
A döntő utak változatosak voltak, függőleges fallal, ugrással, egyensúlyozással, áthajlásos maxerővel. Egy szó mint száz - ezek is nagyon frappánsra és jóra sikerültek. A saját teljesítményemről annyit tudnék elmondani, hogy vagy a selejtezőben főztem le magam túlságosan - vagy a bemelegítésem nem volt jó, de az első bouldert melyet abszolút mászhatónak gondoltam végül nem sikerült csak zónáznom. Minden boulderen sikerült zónázni, az utolsót pedig szerencsésen át sikerült "izerezni" (átérni). Ez a teljesítmény a 6. helyre volt elég ami idén a legjobb Magyar Kupán lévő eredményem.(6.7.8. helyek) 
Mégis ez is elszörnyeszt, idén valahogy minden döntőt el sikerült fuserálni és rontani a döntőbe jutott helyezésen. Lesz egy tél ezt kiküszöbölni és kitalálni mi az ami miatt a döntőm a gyengém. 
Nem egy improprius integrál, de mégis idén (is!) gondot okozott a 8
döntős eredményének összeadása. Bakurecz 5.->8.
Strommer Soma, a Magyar Bajnok!!!
Nagy Ervin az egyesületi elnök maga!
Adri, Dávid, Hegedűs Bazsi
Nándi - hátul a mester sasol
Bakurecz Ádám - az egyik legtehetségesebb fiatal

Nincsenek megjegyzések: